Annonse
Slik bor Anders Behring Breivik i Skien fengsel.

Dilemma-fangen

RETTSKOMMENTAR: Hver morgen vekkes Anders Behring Breivik av en betjent som kommer med kaffe og dagens Aftenposten. Breivik kan lese avisen på sengen og nyte en kaffe som den første i fengselet. Fengselsdirektøren får avisen først når Breivik er ferdig med den.

Annonse
Innenriks


SKIEN (Dagsavisen): I løpet av dagen snakker han med betjentene, en gang i uken med prest, en telefonvenninne og besøksvenn. Han spiller spill på en Xbox (som han anser som et godt substitutt for menneskelig kontakt, mye bedre enn de fleste tror), ser filmer på dvd, hører på musikk og studerer statsvitenskap, der favorittemaet er spillteori. Breivik har selv omtalt  celleanlegget han bor på, som består av en bocelle, en studiecelle og en trimcelle, som hjemmekoselig. Det føles som en liten leilighet, har han sagt. Om kvelden kan han se på TV eller spille backgammon med fangevokterne.

Han savner twitter, google og facebook, men kanskje aller mest junk food, og da spesielt Peppes’s pizza. Spinningsykkelen han har fått, har han valgt å plassere inne på studiecellen og ikke på trimcellen, der de andre treningsapparatene står. Han kunne gjerne tenke seg å sone med andre fanger, men det må i tilfelle være på en avdeling kun med høyreekstreme innsatte.

Kommentar: En farlig manipulator (Hege Ulstein)

Omtrent slik beskriver regjeringsadvokaten hverdagen til Norges største kriminelle og farligste innsatte noensinne.

Staten vil for alt i verden unngå en reprise på dommen i Oslo tingrett. Regjeringsadvokat Fredrik Sejersteds innledningsforedrag er et detaljert bilde av en farlig og uberegnelig, men fornøyd og tilfreds fange som nærmest skjemmes bort av Kriminalomsorgen.

På den andre dagen av sitt maratonforedrag har Sejersted gått gjennom bloggene og nettstedene som sprer Breiviks ideologi, handlinger som er inspirert av ham og personer som ønsker å kommunisere med ham. Alt sammen er punkter som viser at han fortsatt har skadepotensial. Da Breivik ikke fikk kommunisert sin ideologi til omverdenen via brev, forsøkte han å kamuflere det i en kontaktannonse. Han hadde lest at den europeiske menneskerettsdomstolen har gitt slike annonser et spesielt ytringsvern. Dermed så han et hull i kontrollsystemet og forsøkte å utnytte det.  

Retten har fått høre en lang rekke sitater fra Breiviks brev til omverdenen, helserapporter, dagjournaler, risikovurderinger og klagevedtak. I følge risikovurderingene kan han komme til å utøve vold i fengselet dersom han finner det formålstjenlig. Det gjør han neppe så lenge han får oppmerksomhet på andre måter, men Breiviks vurdering av situasjonen kan endre seg plutselig og uten forvarsel. Det er nesten umulig å vite hva som foregår under et tilsynelatende høflig og balansert ytre.

Hans prosjekt er fortsatt å skape politisk endring i den retningen han ønsker, altså at nasjonalistisk, høyreekstrem og voldelig ideologi skal vinne terreng. I et brev han har sendt til statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og Civita-leder Kristin Clemet, beskriver han hvordan han skal få sympatisører til å demonstrere med Høyre og Frps partilogoer sammen med store hakekorsbannere, slik at det fremstår som om nynazister støtter regjeringen. Dette vil være straffen dersom ikke regjeringspartiene etterkommer Breiviks krav om å inkludere nasjonalsosialistene i demokratiet, som han skriver.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Framgangsmåten er sterkt inspirert av faget han nå studerer: Statsvitenskap og spesielt spillteori.

Når han skal komme med sitt partsinnlegg i morgen, gir det lave odds å tippe at Breivik kommer til å snakke mye om USAs kommende president Donald Trump og brexit, og forsøke å plassere dem inn i sitt forskrudde politiske narrativ. Det vil gi ham en overflod av oppmerksomhet, ikke bare i Norge, men i USA og Europa.

I en av vurderingene fagpersoner har gjort av Breivik den siste tiden, kommer det fram at han har blitt mer euforisk etter de politiske jordskjelvene i 2016. Han gleder seg stort over Brexit og Trumps seier og er sikker på at Le Pen triumferer i Frankrike.

Han er mer konspiratorisk, mer standhaftig og mer intens enn før. Han er meget fornøyd med verdens politiske utvikling og liker svært godt å snakke om den. Det er en sterk påminnelse om at det tankegodset han har kokt sin politiske suppe på, også finnes i virkeligheten utenfor Skien fengsel.

Kommentar: Breivik selv ser seg tjent med å anke saken, holde den gående, hale den ut. For staten, og ikke minst for de overlevende, pårørende og etterlatte, er det annerledes. (Hege Ulstein)

Annonse