Innenriks

Dette vil de spørre Jens om

Opposisjonen forventer at Jens Stoltenberg leverer konkrete planer for hvordan Norge skal bli tryggere.

I morgen klokka 10 redegjør statsminister Jens Stoltenberg og justis- og beredskapsminister Grete Faremo om regjeringens oppfølging av rapporten fra 22. juli-kommisjonen. Rapporten avdekket store svakheter innen sikkerhet og beredskap, og opposisjonen på Stortinget har store forventninger til hva statsministeren vil legge fram i møtet.

Vil ha vekk skjønnmalingen

Knut Arild Hareide, som har ledet 22. juli-komiteen på Stortinget har brukt helgen på å forberede hva han ønsker å spørre statsministeren om. Han mener det viktigste å få svar på er:

* Hvilken konkret retning vil regjeringen gå for å gjenopprette beredskapsarbeidet og for å gjøre Norge tryggere?

* Hvorfor har regjeringen har skapt et bilde som er så fjernt fra det bildet 22. juli-kommisjonen avdekker i sin rapport? Særlig regjeringens versjon av hvorvidt Justisdepartementet ivaretok rollen som ledende departement i motsetning til hva kommisjonen avdekket.

* Hvorfor prøvde regjeringen å skyve ansvaret for stenging av Grubbegata på Oslo kommune?

- Regjeringen har bedrevet en form for skjønnmaling av hvordan Norge taklet terrorangrepet, og jeg vil til bunns i hvorfor de har gjort det, sier Hareide. Han forventer tydelighet fra statsministeren.

- Jeg og resten av Stortinget har sagt at vi er klare til å ta imot statsministeren når han har en redegjørelse med substans i. Da forventer vi at han har det når han redegjør for oss, og han trenger ikke å nå komme med det samme som han gjorde på pressekonferansen da han mottok rapporten. Jeg ønsker også å få vite et når han tenker seg at de ulike tiltakene skal gjennomføres, sier Hareide.

Forventer konkrete svar

Høyre-leder Erna Solberg lurer på hva som skjedde med erfaringene etter den store terrorøvelsen som ble avholdt i Oslo fem år før 22. juli.

- Det ble avdekket store hull i beredskapen, men hva skjedde så? Stanset det hele opp i departementet, på Statsministerens kontor eller i budsjettarbeidet? Uansett svar, så er beredskapen blitt klart svekket under de rødgrønnes styre, sier Solberg til NTB.

Frp-leder Siv Jensen forventer at statsministeren viser en troverdig ydmykhet overfor den knusende kritikken i kommisjonsrapporten.

- Regjeringen har ikke gjort jobben sin. Det er hevet over tvil. Det som slår meg mest, er hvor mye som er kjent fra før. Stortinget har i årevis diskutert IKT, PSTs ressurser og politiets utrustning, som biler og bevæpning. Men det ble liggende og flyte, uten at noen tok grep. De rødgrønne har sitt ansvar, men også tidligere regjeringer har ansvar. Her kan ingen slå seg på brystet, sier Jensen til NTB. Hun venter konkrete svar og anvisninger på hva som må gjøres, for raskt å bedre sikkerhet og beredskap.

- Bør være ydmyk

Venstre-leder Trine Skei Grande ønsker også at statsministeren legger fram noe konkret.

- Forventningene mine er at han har en plan for jobben han skal gjøre og at han kan vise en framdrift. Jeg forventer også at han har en tone som inviterer til samarbeid og at han er ydmyk, sier hun. Skei Grande forteller at hun ville brukt anbefalingene til kommisjonen dersom hun var statsminister.

- Jeg ville satt meg ned med de 46 punktene og laget en handlingsplan. Det betyr ikke at alt som er foreslått må gjennomføres, men jeg ville brukt den lista og vurdert hva som må gjøres og når det kan gjøres, sier hun.

Kan bli ubehagelig

Verken Trine Skei Grande eller Knut Arild Hareide ønsker en lynsjestemning i Stortinget i morgen, men det kan bli ubehagelig for statsministeren, forteller de begge.

- Vi må være handlingsrettet, og da må vi av og til stille noen ubehagelige spørsmål, sier Skei Grande.

- Vi skal være kritiske og konstruktive, og jeg opplever at det politiske Norge har vært dyktige på dette fram til nå. Det skal være lov å være uenige, men vi vinner mye på å holde sammen, og ikke bruke dette som partipolitisk strategi før valgkampen, sier Hareide, og legger til at det bør ligge en ydmykhet til grunn hos opposisjonen.

- Vi har alle et delansvar for at det har blitt som det har blitt, sier han. Det lyktes ikke Dagsavisen å komme i tale med Stoltenberg i går kveld.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen