Annonse
Regjeringen strammer inn handlingsregelen fra 4 til 3 prosent av oljefondets avkastning. I helgen skal SV beslutte hva de mener om regelen. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har lenge villet gått utenom handlingsregelen for å investere i vei og bane.

Dette SV-forslaget får ham til å smile

Det må gå an å se forbi handlingsregelen for å investere i infrastruktur, mener SV-topp Torgeir Knag Fylkesnes. Mener du det, bør du stemme Frp, synes samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Annonse
Innenriks

 

Av Sofie Prestegård og Marie De Rosa

Landsmøtet til SV skal i helgen ta stilling til hva de vil gjøre med avkastningen til hele Norges pengebinge: Det såkalte oljefondet.

Det er uenighet om partiet skal gå inn for å stramme inn handlingsregelen, eller støtte forslaget fra stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV), som er villig til å se gjennom fingrene på handlingsregelen for å bygge hurtig jernbane. Næringspolitikeren ser selv at forslaget er kontroversielt.

– Handlingsregelen er en så hellig ku at bare det å si det jeg nå sier, er som å prompe i badekaret, sier Fylkesnes til Dagsavisen.

– Stem Frp

Men SV-politikeren er ikke den første som foreslår at man skal kunne se forbi handlingsregelen for å investere i infrastruktur. Som finanspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet sa Ketil Solvik-Olsen dette på inn- og utpust.

Derfor får forslaget samferdselsministeren til å trekke på smilebåndet.

– Så bra, da må han stemme Frp, sier Solvik-Olsen til Dagsavisen på spørsmål om hva han tenker om SV-forslaget.

Statsråden mener det er klokt å konvertere mer av avkastningen til statens pensjonsfond utland til store infrastrukturløft i Norge.

– Men hvorfor har ikke Frp selv fått gjennom dette i regjering?

– Fordi Frp ikke har flertall alene. Men vi har klart å vri mer av pengebruken i retning infrastruktur, sier statsråden til Dagsavisen.

Fylkesnes mener det er en vesentlig forskjell på det han foreslår og Frps finanspolitikk.

– Vi avgrenser dette til et tidsbegrenset og spesifikt prosjekt, nemlig å bygge hurtig jernbane i hele landet. I tillegg har ikke vi en skattepolitikk som er i nærheten av Frp. De ville bruke mer av oljefondet for å finansiere velferdsløft og massive skattelettelser, sier Fylkesnes.

Målet til SV-politikerne er noe annet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Grønne skiftet er en bløff

Han mener det er på tide at all praten om det grønne skiftet omsettes i faktisk politikk.

– Det grønne skiftet er en bløff. Det er knapt lagd grønne arbeidsplasser de siste tre årene og det er ingen tegn til at vi gjør et reelt skifte av norsk økonomi.

Noe av grunnen til dette er at handlingsrommet i statsbudsjettet ikke er stort nok til å gjøre det skiftet som trengs, mener Fylkesnes.

– Alle andre land som har dype utfordringer med sin økonomi, gjør ekstraordinære satsinger. Spania og Portugal gjorde store infrastruktursatsinger ved hjelp av lån da de var dyp i krise, eksemplifiserer Fylkesnes.

Derfor mener han vi må bruke noe av oljefondet til å gjøre store infrastrukturinvesteringer i Norge.

– Og da er raske tog riktig formål å bruke pengene på. Jeg sitter i næringskomiteen og ser at det er det som skal til for å få ketsjupen til å løsne fra flaska.

Annonse