Innenriks

– Dette må få etterspill

Problemet med bruk av skatteparadiser er større enn noen gang, mener tidligere DNB-direktør Marte Gerhardsen.

DNBs datterselskap i Luxembourg har hjulpet kunder med å opprette selskaper på Seychellene. Det kom fram i avsløringen til et journalistisk nettverk med 376 journalister, der norske Aftenposten er med. Bakgrunnen for lekkasjen er dokumenter lekket fra advokatkontoret Mossack Fonseca, som har spesialisert seg på å lage postboksselskaper hvor hovedpoenget gjerne er å skjule penger.

Les også: Skatteeksperter: Bare toppen av isfjellet

Gråsoner

– Dette må få etterspill, sier leder av tenketanken Agenda, Marte Gerhardsen.

Hun har jobbet som divisjonsdirektør i DNB, og vært medlem i det regjeringsoppnevnte utvalget om skatteparadis.

– Hva slags etterspill tenker du på?

– Hvis det er ulovlig, vil det få etterspill. Jeg tror en slik avsløring fører til økt bevissthet og kanskje det avdekker hull i loven og gråsoner.

– Er du overrasket over at DNB, som er et delvis statseid selskap, er involvert i en sånn avsløring?

– Jeg synes det er bra at de legger seg helt flate og sier at de ikke vil gjøre noe sånt igjen. Det er en nødvendig vekker for DNB og andre om hvor grensedragningen går.

Gerhardsen peker på at det er mange store selskaper som Google, Facebook og Starbucks som ikke betaler skatt i landene de opererer.

– I den retning verden utvikler seg, hvor mange store multinasjonale selskaper spiller land opp mot hverandre, bruker skatteparadis og skatteplanlegging, er problemet større enn noen gang.

– Da du jobbet i DNB, var dette et tema dere diskuterte?

– Jeg jobbet i DNB Norge, og var ikke involvert i noen sånn diskusjon. DNB er et stort selskap.

Gerhardsen jobbet i DNB fra 2011–2014.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

10 år siden

DNB sier selv at praksisen på Seychellene pågikk fra 2006–2010.

Tidligere næringsminister Dag Terje Andersen (Ap) sier at han på sparket ikke kan huske at dette var en problemstilling i DNB da han var minister.

– Men jeg var som næringsminister alltid opptatt av etisk forsvarlig drift. Det gjaldt alle selskaper, sier Andersen.

Les også: Skam og sinne på Island

– Tapper samfunnet

Da Gerhardsen satt i det regjeringsoppnevnte utvalget, skrev hun et kapittel om hvordan skatteparadis tapper utviklingsland for ressurser. Penger som tappes fra u-landene tilsvarer seks ganger all bistand som tilføres de samme landene, påpeker Gerhardsen. Men skatteparadis skaper trøbbel også hos i-landene.

– Det tapper samfunnet for ressurser som skulle ha vært der. Det gjelder også Norge. Det er dypt urettferdig at vanlige folk må bidra, mens de rikeste lurer seg unna, sier Gerhardsen.

Hun mener det trengs mer politiressurser til å etterforske denne typen skatteunndragelse, gjennom internasjonalt samarbeid.

– Men vi må angripe fra flere hold. Vi kan også se på det politiske og sørge for strammere regelverk, sier hun.

For tida jobber partiene på Stortinget med en skattereform. Her har særlig SV pekt på behovet for å stramme inn lovgivning overfor de store multinasjonale selskapene.

– Uheldig

I Finansdepartementet ser finansminister Siv Jensen (Frp) alvorlig på avsløringene.

– Det er uheldig dersom norske finansinstitusjoner legger til rette for skatteunndragelser ved å bidra til å etablere strukturer som hindrer norske skattemyndigheter innsyn i informasjon om skattepliktige inntekter eller formuer. Vi er glad for at DNB har varslet at de har ryddet opp i saken, sier Jensen i et skriftlig svar til Dagsavisen.

Hun vil samtidig presisere at selv om nordmenn oppretter selskapsstrukturer eller investerer midler i lavskattland, har de ikke nødvendigvis som formål å unndra skatt.

Mer fra Dagsavisen