Innenriks

Dette må dere svare på DNB

Hvem har visst hva om skatteparadis-skandalen i DNB? Det må Norges største bank kunne svare næringsminister Monica Mæland (H) på.

Av Sofie Prestegård og Irene Halvorsen

I dag er det ventet at DNB leverer sin redegjørelse om skatteparadisskandalen til næringsminister Monica Mæland (H).

– Hva forventer du at DNB svarer på i den redegjørelsen?

– Jeg forventer at styret gjør det de kan for å bringe alle fakta på bordet. At de finner ut hva som har skjedd. Hvem som har gjort hva, hvem som har visst hva, og hvorfor det er slik.

Og det store spørsmålet Mæland vil ha svar på er:

– Hvorfor forekommer det virksomhet som det ikke burde ha gjort?

Les også: – DNB bør politietterforskes

Forventer svar

Gjennom den internasjonale dokumentlekkasjen Panama Papers er det blitt klart at DNBs datterselskap har bistått kunder i å opprette 40 selskaper på Seychellene. Av disse var om lag 30 eid av nordmenn.

Staten er største aksjonær i DNB, og Mæland har klare forventninger til styret i banken om å gi staten all relevant informasjon.

– Jeg forventer at vi får svar på de spørsmålene vi har stilt, og de opplysningene som har fremkommet i pressen, sier Mæland.

Siden sist hun hadde møte med DNB har det kommet opp flere nye opplysninger i saken.

Les også: DNBeklager og beklager

Frykter ikke DNB-løgn

DNB innrømmer at de ikke ga riktig informasjon til næringsminister Monica Mæland da hun i 2014 spurte banken om den hadde befatning med skatteparadiser. Næringsministeren er nysgjerrig på hva som er bankens forklaring på dette.

– I 2014 fikk jeg et tre siders notat som de nå mener er feil, som de ga i den tro at det var riktig. Så da er jo spørsmålet: Hvorfor skjedde det?

– Frykter du at du kan ha blitt løyet til?

– Nei. Jeg konstaterer bare at DNB sier at de opplysningene de ga i god tro, ikke er riktige, sier Mæland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Har en jobb å gjøre

DNBs feilsteg er ikke enestående blant de norske selskapene der statene er inne på eiersiden.

Aftenposten har også skrevet om delvis statseide Yara som betalte 2,6 millioner dollar i bestikkelser til russiske forretningspartnere i perioden 2004–2009. I 2011 ble det bråk etter avsløringer om at det statlige selskapet Argentum investerte i skatteparadiser. Siden den gang er investeringene blitt femdoblet, kunne Klassekampen melde lørdag.

I eierskapsmeldingen, står det om regjeringens forventninger til selskapene på antikorrupsjonsområdet. Skatteparadiser er også omtalt her.

Selv om det synes som om flere av selskapene ikke har fulgt opp signalene fra staten som eier, vil ikke Mæland si at hun er skuffet.

– Jeg har en jobb å gjøre, og det gjør jeg. Det er min jobb å følge opp styrene. Det skal jeg gjøre. Det er min jobb å peke ut styrer sammen med andre aksjonærer. Det skal vi også gjøre. Og jeg har vært veldig tydelig på at hvis styrene ikke gjør jobben sin på dette området og på andre, ja så skal de heller ikke ha fornyet tillit, sier statsråden.

Les også: DNBs gevinst - Norges tap

– Følte det på kroppen

Mæland mener imidlertid at mange av selskapene der staten er inne på eiersiden, har lært av sine feil.

Hun viser til norske Yara som eksempel, som fikk tidenes høyeste korrupsjonsbot i norsk historie på 270 millioner kroner.

– Men like alvorlig tror jeg tap av omdømme var. Mange ansatte følte på kroppen hvor alvorlig denne saken var. Yara har etter denne hendelse så til de grader grepet fatt i dette, og innført nye regler og rutiner, sier næringsministeren, som samtidig understreker at nye regler og rutiner ikke er noen garanti for at ikke overtramp kan skje igjen – i hvilket som helst selskap.

Les også: Kjære DNB. Jeg slår opp! (Nesten)

Har dialog med Argentum

Argentum, som er heleid av staten, har nå investeringer på 12 milliarder kroner i skatteparadiser, ifølge Klassekampen. Dette til tross for at daværende næringsminister Trond Giske (Ap) i 2011 kritiserte praksisen. Argentum hevder de fikk klarsignal til å fortsette investeringene.

– Har du snakket med dem om skatteparadiser under din tid?

– Det må jeg sjekke. Jeg har hatt møter med Argentum, og samfunnsansvar er på dagsorden i departementet. Om jeg personlig har diskutert dette tør jeg ikke si, sier næringsministeren.

Mæland understreker at de fondene Argentum har investert i er underlagt jurisdiksjoner som Norge har skatteavtaler med.

Les også: Korrupsjonsspor stoppet i skatteparadiser

Les også: – På tide å bråke

Mer fra Dagsavisen