Dette ledet fram til Per Sandbergs avgang som Frp-statsråd

Sandberg-saken dag for dag, fram til fiskeriministerens varslede avgang i dag klokka 13.

av Trine Andreassen

Det har skjedd siden Frp-statsråd Per Sandbergs private reise først ble kjent for offentligheten i slutten av juli:

 

27. juli 

Det blir kjent at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) var på en privat reise i Iran. Nærings- og fiskeridepartementet var ikke kjent med reisen før den norske ambassaden i Iran 16. juli ba om offisielle møter med Sandberg på vegne av det iranske utenriksdepartementet.

 

29. juli

Det viser seg at Sandberg var i Iran sammen med norsk-iranske Bahareh Letnes (28). Hun har et enkeltmannsforetak som blant annet skal drive med sjømateksport.

Per Sandberg sammen med sin norsk-iranske kjæreste Bahareh Letnes i studioet til Dagsnytt 18 i NRK 3. august. Foto: NRK/NTB scanpix

Les kommentar: Også Per Sandberg har rett til å bli elsket 

 

30. juli

Sandberg kommer tilbake til Norge. Han fastholder at han var i Iran på privat ferie og at han ikke hadde politiske møter på turen. Ifølge Sandberg ble feriemålet avgjort bare 14 dager på forhånd etter at en plan om å reise til Tyrkia gikk i vasken.

 

31. juli

Statsministerens kontor opplyser at Sandberg først orienterte dem om Iran-reisen to dager etter at han kom til landet. Ifølge regjeringens arbeidsreglement skal statsråder til enhver tid holde SMK orientert om hvor de befinner seg og hvordan de kan kontaktes. Samme dag bekrefter Sandberg at han og Letnes er kjærester.

 

1. august

Det blir kjent at Sandberg hadde med jobbtelefonen på Iran-ferien, noe som strider mot sikkerhetsrådet fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, epost, sms-er og kontaktliste.

 

Les også: Arne Strand: Solberg har tapt like mye som Sandberg

 

2. august

Lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, rykker ut og ber Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.

 

3. august

Letnes avviser overfor NRK at hun har tilknytning til det iranske regimet. Hun forklarer deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge. Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Også Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.

 

9. august

Sandberg antyder at han hadde gode grunner til ikke å varsle SMK om Iran-turen på forhånd, men ville ikke si hvilke.

 

10. august

TV 2 melder at Sandberg tidligere har takket nei til flere sikkerhetsbrifer fra PST, blant annet i forkant av turer til høyrisikoland som Russland og Kina. Overfor NTB har Sandberg benektet dette.

NRK melder samme dag at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har startet en undersøkelse av Bahareh Letnes’ bakgrunn og mulige bånd til Irans regime.

 

Les også: – Jeg varslet tidlig i forrige uke at jeg ønsket å gå av som fiskeriminister

 

11. august

I et intervju med TV 2 sier Sandbergs datter at faren kan komme til å trekke seg fra statsrådsposten. Hun sa at årsaken til at faren ikke informerte SMK, er at han ville unngå at hans fraseparerte kone fikk kjennskap til planene. Sandbergs fraseparerte kone, Line Miriam Sandberg, er statssekretær i Helsedepartementet.

 

13. august

Per Sandberg trekker seg som fiskeriminister. Han trekker seg også som nestleder i Fremskrittspartiet. Harald Tom Nesvik blir ny fiskeriminister i Solberg-regjeringen.

Kilde: NTB