Innenriks

«Dette er Norges kamp mot narkotika. Den har liten preventiv effekt og rammer de svakeste.»

Politimann vil ha slutt på meningsløs bøtelegging av tunge narkomane. Rusfeltets samarbeidsorgan Actis er enig.

I et innlegg i Dagsavisen onsdag tar politietterforsker og forfatter Eirik Husby Sæther til orde for å slutte å bøtelegge narkomane for brukerdoser.

«Dette er Norges kamp mot narkotika. Foreleggene og påleggene. Det skrives altfor mange av dem. Og det er ikke rekreasjonsbrukeren som blir rammet, han kommer politiet aldri borti. De tyngste brukerne oppholder seg mye i det offentlige rom, der også politiet ferdes, og der møtes de på gatehjørnet. Det høye antallet forelegg er en skandale, og det har selvfølgelig ingen preventiv effekt», skriver Sæther.

Han viser til at også utegående politifolk, også han selv, finner praksisen meningsløs.

«Noen i politiet kaster brukerdosene i kloakken. Eller så ransaker de ikke veldig nøye når de står overfor en tung rusmisbruker. Jeg har selv gjort dette som politi. Men da bryter vi egentlig loven. Denne praksisen kunne vært satt i system. Vi kunne fått en forskrift som ga oss tillatelse til å destruere utenfor straffesak», skriver han.

Politietterforskeren mener mengden forelegg og antall bortvisninger må ned. Det har liten preventiv effekt og rammer de svakeste.

Les Sæthers debattinnlegg her: Heroinisten betaler politiet for å ruse seg

Actis: – Dårlig reaksjonsform

– Actis er helt enig med Eirik Husby Sæter, bøter for bruk og besittelse hjelper ikke tunge rusmisbrukere. Her må vi se på praksis og sørge for at det brukes andre reaksjonsformer som ikke setter folk som allerede har et vanskelig liv, i gjeld. Det må legges bedre til rette for at de som trenger det, får behandling og tett oppfølging, sier Pernille Huseby, generalsekretær i Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan.

– Hva må til for å endre denne praksisen?

– Vi må få en offentlig utredning av situasjonen og se på erfaringer fra andre land, og bygge videre på det vi kan lære av dem. Men vi er også opptatte av å ikke svartmale situasjonen. Selv om det er stort rom for forbedring er Norge på verdenstoppen når det gjelder skadereduserende tilbud som sprøyterom og så videre. Norge er blant landene med lavest forbruk av narkotika blant ungdom, sier Pernille Huseby.

LES OGSÅ: Ber Ap-landsstyret vurdere statlig salg av cannabis

Amsterdam-metoden

Politietterforsker Eirik Husby Sæther mener politiet kunne tatt med seg brukerdosen, fylt ut et skjema inne på stasjonen og sendt det til Kripos for destruksjon. Uten at brukeren fikk en form for reaksjon.

«Dette gjøres blant annet i Amsterdam, der bruk er lovlig mens besittelse er ulovlig», skriver han.

Mer fra Dagsavisen