Innenriks

– Det mest spennende valget på lenge

Snart går 100 millioner pakistanere til valgurnene. Den ubesudlede idrettshelten Imran Khan gir håp, tror Venstre-politiker Abid Raja.

På onsdag skal det velges ny nasjonalforsamling i Pakistan. Hvorfor er dette et spesielt valg?

– I historisk målestokk er Pakistan et ungt land. Om en ny demokratisk valgt regjering overtar etter valget vil det være andre gang i Pakistans historie at en regjering har sittet ut sin periode og at makta går videre uten militærkupp eller på en annen måte enn ved valg. Det i seg sjøl er et fremskritt for et land.

Hva er det største problemet de nye folkevalgte må ta tak i?

– Det er et stort lerret å bleke. Ser man på indekser over levestandard, levekår eller menneskerettigheter, så kommer Pakistan veldig dårlig ut. Pakistan ligger helt nederst på rangsstigen av veldig mange land. Det er klart at dette er store utfordringer som den pakistanske politiske eliten må ta tak i etter valget.

Radikale islamistiske miljøer har over lang tid hatt stor makt i Pakistan. Er det nå utsikt til bedring?

– Både-òg. Pakistan selv vil mene at man har tatt tak i utfordringene og slått ekstremismen tilbake, men det er mye ideologisk vranglære i landet. Selv om både militæret og politiet har gjort mye for å slå ned på dette, er de overhodet ikke i nærheten av å komme i mål.

Kan du gi oss en kjapp oppsummering av det politiske landskapet?

– Det ligger ikke an til at noen får flertall, så det interessante er hvilken koalisjon som kommer til makta. De siste ti årene har makta vekslet mellom to partier, Pakistan Muslim League og Pakistan Peoples Party. Det har også falt dommer for korrupsjon. Det som er nytt i år er at jokeren Imran Khan (lederen for partiet Pakistan Tehreek-e-Insaf. journ.anm.), har større sjanser i år enn tidligere.

Har du en favoritt?

– Som politiker i Norge og i Utenrikskomiteen skal man være forsiktig med å ha en favoritt. Men jeg kan si at jeg tror mange i Norge og mer «moderne» pakistanere holder Imran Khan høyt. Han var en nasjonal helt under sin idrettskarriere og er nok ikke er så besudlet som de etablerte politikerne. Jeg tror mange heier på Imran Khan fordi man trenger noe nytt. De gamle har prøvd seg så lenge at man trenger et bytte.

Hvem er Khan og hva står han for politisk?

– De fleste norskpakistanere kjenner ham som en toppidrettsutøver i cricket. Det var sånn han ble verdenskjent. Han er utdanna ved Oxford. Jeg traff ham faktisk da jeg studerte der i 2003. Han var der for å forelese om den politiske situasjonen i Pakistan og vi deltok begge i en paneldebatt i regi av en debattforening jeg var med i. Khan vil nok definere seg som en som er i sentrum i pakistansk politikk. Han setter korrupsjon høyt på agendaen og at pengene skal brukes på befolkningen, ikke for å gjøre politikerne rikere. Han har også vært for at politikk ikke skal gå i arv.

Men Khan har fått kritikk på grunn av sitt forhold til islamistiske miljøer?

– Ja, det vil si, han har de siste årene hatt tette bånd til det islamske partiet. Han kan ikke danne regjering om han ikke har støtte fra dette partiet. Enkelte skribenter i Pakistan skriver at Khan må spille på flere hester for å nå toppen, men at han kommer til å ta et oppgjør med det islamske partiet på sikt. Med vestlige øyne skulle man ønske at han tok et oppgjør med dem, men innenrikspolitisk er dette vanskelig. Det er et vanskelig farvann for politikerne som snakker mullaene imot.

Er det mange norskpakistanere som engasjerer seg i pakistansk politikk?

– Den eldre garden er nok veldig engasjert. Dette er det mest spennende valget på lenge.

På grunn av Imran Khan?

– Ja, dette er første gang målingene viser at han kan nå helt opp. Det vil være helt unikt at ingen fra de tradisjonelle partiene vinner. Da forventes det at det for eksempel vil bli større ytrings- og mediefrihet og at kvinner vil få flere muligheter.

Hva tenker du om den norske dekningen av valget?

– Jeg tror ikke mange medier hadde rapportert om valget hvis ikke Kadafi Zaman hadde blitt fengslet. Så noe godt kommer det ut av fengslingen av Kadafi. Det er jo litt rart at det ikke dekkes når det bor rundt 30 000 norsk pakistanere i Norge.

Når vi snakker om Kadafi Zaman – ble du overrasket over pågripelsen?

– Ja, det vil jeg si, men det viser jo at slike ting kan ramme alle og at det ikke holder å være en dreven journalist. Man skal huske på at forholdene journalister i Pakistan jobber under er blant de verste i verden.

Mer fra Dagsavisen