Innenriks

- Det er mye skam blant sexkjøperne

PROSTITUSJON: Selv om det er vel kjent at prostituerte lever under forferdelige forhold, stanser ikke det norske menn fra å kjøpe sex. Men etterpå angrer mange bittert.

- Sexkjøpere som oppsøker tilbudet vårt, tenker på at en del prostituerte har det vanskelig. Det er også grunnen til at det er så mye skam blant dem som oppsøker oss. Ikke alle, men mange har problemer med at de kjøper sex.

Det forteller Anders Røyneberg, leder av prosjektet PKS - Helsetilbud til personer som kjøper sex, som er del av stiftelsen Sex og samfunn i Oslo.

I begynnelsen av juli startet de opp et smittesjekk- og samtaletilbud for personer som kjøper sex. Siden har avtalebøkene vært fullbooket.

- Katastrofetanker

Mandag skrev Dagsavisen at kvinner og menn fra minst 53 land solgte sex i Norge i fjor, til tross for forbudet mot sexkjøp. Tirsdag fulgte vi opp med en sak om politikere som vil fjerne sexkjøpsloven. Torsdag fortalte nigerianske «Precious» at hun var redd hele tida da hun var prostituert. I dag forteller Dagsavisen om de som sørger for at det er et økende marked for prostitusjon i Norge: sexkjøperne, som i all hovedsak er menn.

- Vi har i mange år snakket med sexkjøpere opp til 25 år, etter som vi jobber med seksuell og reproduktiv helse for unge voksne. Med det nye smittesjekk- og samtaletilbudet har vi også åpnet for andre aldersgrupper, forteller Røyneberg.

- Hvorfor kjøper menn sex når de vet hvordan mange prostituerte har det?

- Det er mange og ofte komplekse grunner til at menn kjøper sex, svarer Røyneberg (se sidesak).

- Hvor viktig er smittesjekken som dere tilbyr, for sexkjøperne som oppsøker dere?

- Mange er redde for smitte, og er også redde for å smitte den faste partneren sin. De får katastrofetanker og er redde for at de skal dø av hiv.

Røyneberg vil ikke mene noe om sexkjøpsloven, som nå blir evaluert.

- Men jeg tror prostitusjon alltid kommer til å eksistere, sier han.

- Er norske menn helt avstumpet når de verken respekterer lover eller medmennesker?

- De fleste av de unge mennene vi har snakket med om sexkjøp de siste årene, har vært i utlandet når de har kjøpt sex. Det skjer noe med holdningene deres når de reiser utenlands. De ser på prostitusjonen der som noe annet enn prostitusjonen her hjemme. Når guttegjenger reiser til Thailand, kan sexkjøpene være forbundet med mye rus. Det er også gråsoner hvor de blir kjent med kvinner, har sex med dem, og så opplever at kvinnene krever penger i etterkant. Noen føler seg litt lurt.

- Ikke monstre

Heller ikke Olav Lægdene, daglig leder ved Nadheim, Kirkens Bymisjons senter for kvinner og menn med prostitusjonserfaring, har noen tro på at markedet for prostitusjon vil forsvinne.

- Det tar tid å snu holdninger. En av de positive sidene ved sexkjøpsloven er at den gir er tydelig signal om at det å kjøpe sex ikke er greit. Dette sier samfunnet ifra om fordi de som selger sex i mange tilfeller er livredde og i pressede situasjoner, påpeker Lægdene.

- Hvorfor fortsetter norske menn likevel å kjøpe sex?

- Det er ikke slik at alle som kjøper sex er onde. Vår erfaring er at det er mange ulike kjøpere med mange ulike motiver, og som er i mange ulike situasjoner. Jeg er ikke tilhenger av å lage monstre av sexkjøperne. Det er veldig farlig, også fordi jeg tror at mange flere menn enn dem som kjøper sex, er potensielle sexkjøpere. Det kan skje en krise i livet eller i familien som fører til at man, etter min mening, gjør dårlige valg, svarer Lægdene.

- Når det er sagt, så hører jeg også en del om rare holdninger hos dem som kjøper sex. Det er åpenbart at noen velger å lukke øynene for hverdagen til sexselgerne. Enkelte fornekter virkeligheten eller bagatelliserer skadevirkningene av prostitusjon, og framstår som veldig naive. De sier at de aldri kjøper sex av en som er offer for menneskehandel, samtidig som det helt umulig for den enkelte å vite dette, hvis man kjøper sex i en gatesituasjon. Ingen sexselgere sier at de har det jævlig til sine kunder, fortsetter han.

Lægdene forteller også om sexkjøpere som mener de gjør de prostituerte en tjeneste.

- De argumenterer med at sexselgerne jo trenger penger, og at de selv har sex med dem på en OK måte, uten å bruke vold eller tvang.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Noen av grunnene til sexkjøp

Dette er noen av sexkjøpernes forklaringer på at de kjøper sex, forteller Anders Røyneberg ved Sex og samfunn:

Ensomhet: Noen er enslige og har ikke en partner de kan ha sex med.

Behov for intimitet: Spesielt menn litt opp i årene forteller at de savner å ha sex og at de ikke får sex på andre måter. Enkelte har en partner som ikke vil ha sex.

Nytelse: Tilfredsstillelse av seksuelle behov.

Spenning: Noen tenner seksuelt på det å kjøpe sex.

Tapere: Noen føler seg som tapere i forhold til kvinner. De synes det er vanskelig å kommunisere med kvinner og opplever lite respons fra kvinner de synes er tiltrekkende. De synes det er lettere og enklere å kjøpe sex enn å bruke tid på å sjekke opp kvinner.

Seksuelle lyster: Enkelte har behov og lyster den faste partneren ikke kan tilfredsstille, og som lever ut dette ved å kjøpe sex.

Seksuell debut: Noen har ikke fått debutert seksuelt av ulike grunner og velger til slutt å kjøpe sex for å få denne erfaringen.

Mer fra Dagsavisen