Innenriks

Det blir tøffere for folk flest

Mange titusener av nordmenn kan gå hardere økonomiske tider i møte, varsler SSB i ny rapport.

– Det blir verre, før det blir bedre, oppsummerer SSB-forsker Torbjørn Eika.

I går la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram sin konjunkturrapport, der de kommer med sin spådom for norsk og internasjonal økonomi framover. Rapporten inneholder flere sentrale punkter for hva som vil skje med norsk økonomi:

  • Høyere arbeidsledighet
  • Lavere renter
  • Svakere krone
  • Lav reallønnsvekst
  • Lavere boligpriser, og nullvekst i framtida.

ARNE STRAND KOMMENTERER: 150.000 arbeidsledige vil knuse enhver regjering

Tøffere tider

Særlig signalene om økt arbeidsledighet bekymrer mange. Ifølge SSB har arbeidsledigheten økt fra 3,2 prosent våren 2014 til 4,1 prosent de fire siste månedene i år. Det er ventet ytterligere økning, med en topp på 4,3 prosent i 2016.

– Litt avhengig av hvordan man regner, er det oppimot 100 000 mennesker som kan miste jobben. Det er mange fedre og mødre som må fortelle ektefelle og barna om at de ikke kan dra på ferie eller klassetur, at de må selge bilen eller flytte. Det vil være mange mennesker som får et dårligere liv, sier spesialrådgiver i Finansforbundet og Dagsavisen-spaltist Kjetil Staalesen.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Kaldere boligmarked

I SSBs prognoser vil også boligmarkedet roe seg noe framover. Den voldsomme boligprisutviklingen har allerede begynt å avta, og SSB venter en kontrollert nedkjøling, til prisveksten holder seg på nivå med inflasjonen – altså rundt 1,5 prosent i 2017 og 2018.

Det er ikke sikkert det i seg selv vil få så store konsekvenser for folks privatøkonomi, sier Staalesen.

– Hvis verdien på ditt hus faller med 30 prosent, betyr lite i seg selv ved mindre du skal selge. Verdien av å bo der er den samme. Men om boligprisene har falt med 30 prosent har det skjedd noe annet, som er mye verre. Hvis det skjer er det sannsynligvis fordi vi også har fått høyere arbeidsledighet, som det skjedde på 80-tallet. Og det var de samme folka som mistet jobben som måtte selge huset som hadde falt i verdi. Da sto de igjen uten et hus, men med gjeld. Så det folk skal frykte er ikke fallet i boligprisene i seg selv, men at det kommer samtidig som noe annet, sier han.

LES OGSÅ: Norges Bank ser mindre fare for bråstopp

Svakere kronekurs

Siden januar 2013 har den norske krona sunket med 20 prosent. Og ifølge SSB vil den fortsette å synke, før den igjen stiger om noen år. Det vil også mange norske familier merke, sier Staalesen.

– Hvis krona blir svakere og svakere vil du oppleve at iPhone 6 plutselig koster mange hundre kroner mer, eller at ei uke i Syden for familien koster mange tusen kroner mer. Dette merker folk, det er det ingen tvil om.

Det er utvilsomt lys i enden av tunnelen, hva gjelder den svake økonomiske utviklingen, forsikrer Statistisk sentralbyrå. Veksten kommer nemlig til å ta seg markant opp i 2017 og skyte ytterligere fart i 2018.

Boligkjøperne ikke bekymret

– Allminnelige boligkjøpere er ikke særlig redde for svingningene i markedet.

Det sier eiendomsmegler ved østkantens største meglerhus Aktiv Carl Berner, Stein Christian Dykesteen.

I SSB rapporten spås det at veksten i boligprisene vil avta noe, og at man kan få nullvekst om få år.

I motsetning til direktører, ledere og boligeksperter, snakker meglerne med boligkjøpere- og selgere hver dag. Dykesteen sier det er andre ting de er opptatt av en at markedet skal kunne stagnere.

– Det er en liten bekymring for markedsutviklingen generelt, men ikke Oslo øst spesielt, sier Dykesteen.

Han mener det er mulig å ta grep for å sikre seg mot eventuelle endringer i økonomien.

– For det første bør man sette seg et fornuftig tak på hvor mye en vil bruke på bolig. Og det er mulig å binde renta på et relativt lavt nivå om du har planer om å bli boende noen år. Det er en slags forsikringspremie. Selv om renta vil gå opp blir det ikke så store svingninger, sier han.

I likhet med andre mener han ledighet er vel så viktig.

– Jeg er fra Stavanger, så jeg følger nøye med. Lokalt på Oslo øst vil vi nok ikke se store innvirkninger før folk mister jobben og ikke lenger kan betjene lånet sitt, sier megleren.

Mer fra Dagsavisen