Innenriks

«Det beste jeg har opplevd i Norge»

BUDSJETT: Afsa og sønnen slet etter etter å ha opplevd en vond familiesituasjon. Alt snudde seg etter at de fikk hjelp hos «Robust», et lavterskeltilbud som igjen trues med nedleggelse av byrådet.

- Å komme til «Robust» og få hjelp er det beste jeg har opplevd i Norge. Det forteller Afsa, sittende på en rød sofa i et av møterommene til senteret på Grønland. Tåka henger tykk utenfor vinduet. Inne forteller en mor om hvordan hun fikk håp om et bedre liv for seg og sønnen etter å ha opplevd å ikke få hjelp andre steder.

Gratis tilbud

«Robust» er et sted de unge selv kan oppsøke og få hjelp til å snakke om problemer de har. Eller så kan mor eller far ta kontakt for dem. Mange ganger snakker familieterapeutene med hele eller deler av familien, før de går videre med den unge. Og ingen i familien trenger å få vite om det, dersom en ungdom selv ønsker å oppsøke stedet og få hjelp.

I fjor fikk rundt 200 familier, barn og unge gratis hjelp her. Hjelpetilbudet har eksistert i 25 år, og har et årlig budsjett på 4,3 millioner kroner. Kirkens Bymisjon står bak tilbudet, men nå vil byrådet kutte de tre millioner kronene som senteret får årlig.

En dårlig mor

Afsa får tårer i øynene når hun forteller om den vonde familiesituasjonen som hun og sønnen var kommet opp i. Etter hvert fikk de kontakt med de offentlige instansene som kan hjelpe i slike situasjoner, men dette opplevde både hun og sønnen som vanskelig.

- Vi følte oss rett og slett dårlig behandlet. Jeg følte jeg ble sett på som en dårlig mor. Det ødela motivasjonen vår for å få det bedre, jeg følte meg helt knust etter å ha vært i møter med dem.

Hun bestemte seg for å prøve «Robust» da hun fikk høre om dette tilbudet.

- Her var det helt annerledes. Her ble vi møtt med kjærlighet og tiltro og vi ble sammen bygd opp igjen, Nå trives sønnen min på skolen og gjør leksene sine, forteller Afsa. Hun forteller at hun også opplevde det som svært godt at det ikke var en lang ventetid før de fikk komme.

Nettopp fordi det går så godt med sønnen, vil hun ikke stå fram med fullt navn og bilde. Han går nå på ny skole og ingen trenger å vite at han har slitt tidligere, som så mange andre ungdommer.

Ingen diagnoser

Det er familieterapeut Erling Fidjestøl som har hatt kontakt med familien.

- Vi ønsker ikke å gå inn i en diskusjon om vi er bedre enn andre offentlige tilbud til barn og unge som sliter. Men det vi opplever, er at mange foretrekker å komme til oss, et sted der de ikke får diagnoser eller merkelapper, men oppmerksomhet og prat om problemene. Vi prøver å bruke vanlige ord på ting. Om noen ikke vil gå på skolen, så lider de ikke av skolevegring hos oss. Vi er rett og slett bare nysgjerrige på hvorfor de ikke vil gå på skolen, forklarer Fidjestøl. Samtidig vil han understreke at selv om dette er et lavterskeltilbud, holder de samme faglige nivå som andre hjelpeinstitusjoner.

Minoritetsbakgrunn

«Robust» prøver også å være fleksible overfor sine brukere.

- Vi kan oppsøke folk hjemme, på skolen, og vi kan møte folk på kveldstid, dersom dette passer best for noen, sier familieterapeut Sidsel Ingunn Larsen. Hun er bekymret for framtida til arbeidsplassen etter forslaget om kutt, som vil bety nedlegging av tilbudet.

- 23 prosent av våre brukere har minoritetsbakgrunn. Vi syntes selv at dette var et lavt tall, men så fikk vi forklart at dette var et bra tall, sett i forhold til kultur og hvem som er vant med å søke hjelp utenfra, forklarer Larsen.

Tilbud i bydelene

Under budsjettbehandlingen har flere politikere vist til at det ikke vil være behov for «Robust», fordi det skal etableres et tilsvarende tilbud i bydelene i Oslo.

- Men dette tilbudet er langt fra på plass. Og mange fagfolk i bydelene henvender seg til oss, og ber oss ta imot ungdommer, fordi de enten passer bedre hos oss eller fordi det ikke er plass til dem i det offentlige, forklarer familieterapeut Marianne Bjørnson Roen.

Kjærlighet og dyktighet

Afsa er spesielt imponert over metoden som ble brukt for å bygge sønnen hennes opp igjen. «Robust» forfattet et brev som ble sendt til venner og bekjente, der de ble bedt om å fortelle hvordan de opplevde sønnen hennes, og om hva de har opplevd sammen med ham. Alle brevene som kom tilbake ble lest opp høyt for ham.

- Jeg er så takknemlig for dette stedet. Ikke bare for at gutten min fikk hjelp. Men fordi alle som trenger det bør kunne få hjelp på et slikt sted der de jobber med kjærlighet og dyktighet, slår Afsa fast.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no

«Robust»

ROBUST er et gratis forebyggende tilbud til barn og unge i skolealder og deres familier.

De som kan få hjelp, er barn og unge som strever med konflikter, bekymringer eller problemer av ulik art.

Robust tilbyr samtaler med barn og ungdom enkeltvis, med foreldre alene, med noen i familien eller med hele familien.

Barn, unge eller foreldre kan henvende seg direkte til ROBUST. Foreldre trenger ikke å vite om kontakten.

ROBUST har fem ansatte som er familieterapeuter med mange års erfaring fra samtaler med barn, unge og voksne.

ROBUST er en del av FORUS, Kirkens Bymisjons senter for barn, unge og familier.

Kilde: www.Robust-samtale.no

Mer fra Dagsavisen