Innenriks

– Denne saken har ødelagt livet mitt

Den korrupsjonsfrikjente 29-åringen kunne nesten ikke tro det da han fikk høre Drammen kommunes begrunnelse for å avslå erstatningskravet på 1,1 million kroner.

Bilde 1 av 2

Han ønsket i sin tid å bygge om første etasje i boligen han eide til to boenheter, og ble via en bekjent satt i kontakt med en arkitekt som kunne ordne på tegningene – slik at søknaden ville bli godkjent. Han og faren hadde også tidligere søkt om det samme, men søknaden ble avslått.

Arkitekten viste seg i ettertid også å være byggesaksbehandler i kommunen, der hun saksbehandlet og godkjente sine egne søknader og tegninger. Hun ble kjent skyldig i korrupsjon, men har anket dommen.

– Ingen av disse tiltakshaverne er skyldige i korrupsjon, og de har ikke betalt for noe annet enn arkitekttegninger og byggesøknad. Og det er faktisk ingen som kjenner denne saken bedre enn meg, konstaterer kvinnen kjent som den hovedtiltalte i korrupsjonssaken fra vitneboksen.

Burde visst

Utbyggeren selv ble kjørt hardt i forhold til hva han burde ha visst om plan- og bygningsloven og søknadsprosessen, at han burde ha skjønt at ting ikke gikk riktig for seg – etter at han fikk vite at arkitekten også var ansatt i kommunen – og hans ansvar for å sjekke at folk han lar representere seg, i form av både arkitekt og ansvarlig søker, vet hva de driver med og følger reglene.

Han innrømmer at han sikkert har skrevet under på dokumenter han kanskje ikke har skjønt – eller i det hele tatt lest.

– Jeg har ikke vært borti sånt før. Arkitekten skulle gjøre endringer og sende byggesøknad. Selv var jeg aldri skoleflink og slutta på skolen etter ungdomsskolen.

Trodde henne

Byplansjef Heming Herdlevær bekrefter at kommunen fortsatt betrakter utbyggeren som skyldig i korrupsjon, noe advokat Jacobsen forklarer med at det er mildere beviskrav i et erstatningssøksmål enn i strafferetten.

– Han oppdaget jo at hun var både arkitekt og saksbehandler i kommune, da han fikk rammetillatelsen hun hadde undertegnet. En opplagt sammenblanding av roller, mener Herdlevær.

29-åringen forteller at han hadde full tiltro til sin arkitekt, men at han hadde spurt om hun jobbet i kommunen – da han så signaturen på rammetillatelsen.

– Hun sa det ikke var noe problem, siden det også var elektronisk signert av sjefen hennes – og at dette ikke var noe uvanlig. Jeg hadde ingen grunn til å mistro henne.

Han frykter nå han aldri vil bli frifunnet på ordentlig. Under rettssak fikk han en datter, men i de tre årene han har levd med saken hengende over seg har han ikke maktet å være den pappaen han ønsker å være.

– Jeg måtte ta en ekstrajobb for å klare utgiftene og trakk meg tilbake fra familie og venner. Det endte nesten med brudd mellom meg og kona. Denne saken har ødelagt livet mitt. Jeg skjønner ikke hvordan kommunen fortsatt kan mene dette var korrupsjon. Dette er rein tortur.

Erstatningssøksmålet mot Drammen kommune fortsetter i Drammen tingrett tirsdag.

Mer fra Dagsavisen