Innenriks

Den slappe styringen av statsselskapene er Aps hovedansvar

KOMMENTAR: Hydro, Statoil, Telenor, DNB... Mange spør med rette: Hva har skjedd med de statlige flaggskipene i næringslivet?

Et søk på Google med stikkordene «statlige selskaper og skandaler» ga 45.500 treff. De delvis statseide selskapene dukket fram på rekke og rad (statens eierandel i parentes): Hydro (34,2 %). Tatt for handel med det korrupte regimet i Tadsjikistan. Statoil (67%). Puttet 420 millioner i et ikke-eksisterende forskningssenter i det familiestyrte diktaturet i Angola. Telenor (54%). Vimpelcom-saken; en historie om korrupsjon. Yara (36%). Kunstgjødselselskapet har sunket dypt ned i en gjørme av grov korrupsjon. Og sist, men ikke minst, DNB (34%).

Landets største bank har i årevis opprettet postboksselskaper i skatteparadis. Hvis det kan bevises at poenget med stråselskapene på Seychellene var å lure seg unna skatt, kan banken bli dømt for brudd på ligningsloven. Fortsettelsen følger.

Mange spør med rette: Hva har skjedd med de statlige flaggskipene i næringslivet? De har tjent veldig gode penger de siste 20 åra. Aksjene har skutt i været. Men målet er ikke bare å tjene penger til eierne. Måten pengene tjenes på er viktig. Her har det sviktet grovt.

Les også: Her er DNBs beklager-bonanza under Rune Bjerke

Statens eierskap er blitt passivt og tilbakelent. De store statlige lokomotivene er i langt større grad administrasjonsstyrte enn det som er vanlig i private bedrifter. Så lenge alt går bra, og pengene strømmer inn til statskassa, gidder ikke politikerne bry seg. Men i det øyeblikket det smeller, slik det har gjort flere steder, melder politikken seg med full tyngde. Spørsmålet blir stilt om hvorfor ikke regjeringen forhindret at korrupsjon og annen styggedom fikk bre seg. Slik DNB konstruerte stråselskaper i skatteparadiser.

Den slags er stikk i strid med de etiske retningslinjene Stortinget har vedtatt for statlige selskaper. I regjeringens eierskapsmelding som Stortinget har sluttet seg til, står det svart på hvitt at regjeringen forventer at selskaper med internasjonal virksomhet skal unngå å benytte «skatteparadiser.»

Likevel skjedde nettopp det i DNB. Det er en grov forsømmelse. Før Aftenposten fortalte konsernsjef Rune Bjerke om innholdet i de nå verdensberømte Panama Papers, var han tilsynelatende like uvitende om bankens befatning med skatteparadiser, som president Nixon påsto han var om Watergate og president Reagan om Irangate. Uvitenhet beskytter ingen. Tvert imot. Det gjør bare situasjonen mye verre for lederen.

Dette mener Eva Joly: – DNB bør politietterforskes

Regjeringen har også forsømt seg. Riktig nok ba daværende finansminister Kristin Halvorsen (SV) DNB om komme seg ut av skatteparadisene. Men ingen ting skjedde. Den rødgrønne regjeringen fulgte ikke opp. Man tok det tydeligvis for gitt at bankledelsen ville reagere på et utspill fra finansministeren i Dagsrevyen.

Det var feil. Bank­ledelsen ga også blaffen da nåværende næringsminister Monica Mæland (H) spurte DNB-ledelsen om skatteparadisene. Heller ikke hun fant det nødvendig å følge opp med nye spørsmål.

Den slappe styringen av statselskapene er Aps hovedansvar. De 20 siste årene har det vært 12 næringsministre. Åtte er fra Ap. Tre er fra Høyre og 1 fra Venstre (Lars Sponheim). Hvis det er noe parti som kunne ha strammet opp statselskapene, så er det Ap.

Det forundrer meg at Ap, som er statselskapenes far og mor, har latt barna få en fri oppdragelse uten klare rammer og nøye oppsyn. Under Stoltenbergs regjeringstid vokste troen i partiet på at kapitalistisk styring var mye bedre enn den sosialdemokratiske der staten opptrer som aktiv eier. Det gikk galt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Torsdag sa lederen av Stortingets kontrollkomité, Aps Martin Kolberg, kraftig fra. I et intervju med Klassekampen etterlyste Kolberg endringer i eierskapspolitikken. Det er ikke nok at statsrådene sier at det som skjer er styrets ansvar. Statsrådene har makt gjennom selskapenes generalforsamling. «Du må vite at du blir byttet ut om du opptrer i strid med retningslinjer og regler.»

Godt sagt av Kolberg. Ap kan vende en tapt sak i fortida til en vinnersak i framtida hvis partiet snur.

Mer fra Dagsavisen