«Bakken» er full av ungdommer mens AUFs leder Mani Hussaini holder åpningstale.

Den nye generasjonen Utøya

For andre gang siden 2011 holder AUF sommerleir på øya i Tyrifjorden. Mange av de om lag 1.000 menneskene som til enhver tid befinner seg på øya, er på leir her for aller første gang.

Bendik Sebastian Hansen (17) fra Nordland tråkker seg mellom våte teltsnorer og gjørmete gresstuster, mens regnskyene henger tungt over himmelen. Bak ham følger Leonora Hjelle (16) fra Hordaland og Stefannie Belda (14) fra Hedmark.

– Det er det store blå helt innerst i skogen, roper Belda gjennom teltkaoset. De tre har bestemt seg for å hente noe å sitte på mens de hører på dagens politiske debatt i Bakken.

Snart har de funnet fram til riktig telt, og med det oppblåsbare liggeunderlaget under armen kan de rusle tilbake AUFs leder Mani Hussaini sin åpningstale.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ingen av de tre har vært på Utøya tidligere, og innrømmer at det var spesielt å se øya for første gang med egne øyne. Nå venter fire dager med politiske diskusjoner, møter med store forbilder, vaffelspising og nye vennskap.

– Det var en unik følelse å komme over med båten i går, vi har jo sett det på TV og nå er vi her endelig. Dette er en opplevelse vi har sett fram til veldig lenge, forklarer Hjelle.

De fleste ungdommene kom allerede onsdag ettermiddag og har funnet seg godt til rette på de ulike teltplassene.

– Jeg har ikke sovet så mye i natt, og de nye skoene mine ser ikke akkurat så veldig nye ut lengre, sier Belda og peker på de en gang nesten helt hvite joggeskoene.

Fem år etter terroren er det liten tvil om at AUF har holdt sitt løfte om å ta Utøya tilbake, men fortsatt er det tydelige spor etter terroren. Det nye Hegnehuset sto klart i juli, og omkranser det gamle kafébygget der 13 mennesker ble drept. Huset blir i dag brukt som læresenter for skoleklasser som skal lære om terrorangrepet. For de unge som ikke har vært på øya tidligere, tok det ikke lang tid før de fikk oppleve alvoret som fortsatt preger mange av dem som er her i dag.

Kommentar: Fem år etter massakren på Utøya 22. juli, står det klart at smerten aldri vil gå over. Er det nødvendig å minnes? (Lars Elton)

– Vi i lokallaget gikk langs kjærlighetsstien i går, og da var det noen som hadde sterke reaksjoner på å være tilbake, forklarer Belda.

Mani Hussaini mener organisasjonen har vært opptatt av å ivareta de yngste AUF-erne.

– Vi har vært bevisste på å ikke skape ett A-lag og et B-lag, at det ikke skal være et skille mellom de som var her i 2011 og de som ikke var det. Det er jo de yngste som er framtida, det er de som skal ta vare på øya og derfor er det viktig at alle som er her skal være en del av Utøya, forklarer han.

Selv har han gledet seg aller mest til å holde åpningstalen, og ser fram til å danse til Erik Og Kriss senere på kvelden.

«EU! EU EU!» roper en gjeng ungdommer i det de kommer over bakkekanten, med store bannere mellom seg.

– Å nei, det er fylkeslaget mitt! sier Hjelle og gjemmer hendene i ansiktet mens hun smiler bredt.

– De har gått inn for EU-medlemskap, men det er ganske delte meninger om dét altså, forklarer hun.