Ottar-leder Ane Stø (t.v.) og Kvinnefrontens Cathrine Linn Kristiansen håper 2000 kommer i demonstrasjonen.

Demonstrerer mot voldtektsdom

Tusenvis er ventet i landsdekkende demonstrasjoner mot frikjennelsen av tre voldtektssiktede menn.

 

– Denne saken har virkelig truffet en nerve. Frikjennelsen var hårreisende, sier Cathrine Linn Kristiansen i organisasjonen Kvinnefronten, som i dag  klokken 17.00 arrangerer markeringer i Oslo, Tromsø, Bergen, Stord, Lærdalsøyri, Trondheim og Stavanger. I Oslo har nesten 10.000 meldt sin interesse på Facebook.

Kommentar: For et offer som ikke blir trodd, sier frifinnelsen omtrent dette: Du ville det. Det er din skyld.  (Hege Ulstein)

Programmet for demonstrasjonene finnes på Kvinnefrontens hjemmesider.

Voldsomme reaksjoner

Bakgrunnen for demonstrasjonen «Rettssikkerhet for kvinner» er frikjenningen av tre menn som var tiltalt for voldtekt av en 18 år gammel jente i Hemsedal i 2014. De tre fagdommerne mente de var skyldige, mens tre av fire meddommere fant bevisene utilstrekkelige. Domfellelse krevde et flertall på fem av sju.

Saken har vakt voldsomme reaksjoner, og før helgen advarte forsvareren til en av de tre frikjente, advokat Arne Seland, at han ville anmelde alle trusler mot klienten, som er rådet til å forlate landet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Nå er det nok

– Vi får ikke gjort noe med frikjennelsen, men dette må bli den siste saken av denne typen. Nå er det nok, sier leder for kvinnegruppa Ottar, Ane Stø.

Hun skal holde appell under markeringen utenfor Stortinget. Det skal også Rannveig Kvifte Andresen, daglig leder i Dixi – ressurssenter mot voldtekt, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og Aps Anette Trettebergstuen.

– 10 prosent av alle kvinner er blitt voldtatt, og av disse går bare 11 prosent til politiet. De fleste kjenner noen som er blitt voldtatt, så dette er en sak mange tar personlig, sier Kristiansen, som forteller at Kvinnefronten går inn for å fjerne juryordningen i voldtektssaker.

Stø i kvinnegruppa Ottar etterlyser bedre opplæring av lekdommere i voldtektssaker.

– Vi må også bli flinkere til å drive holdningsskapende arbeid for å få folk til å forstå at det som skjedde i Hemsedal ikke er greit, sier hun.

Les også: Høyre-topp oppfordret til vold mot frikjente i voldtektssak