Politikk

- De rikeste landene svikter Syria

FLYKTNINGER: Det er de rikeste landene som svikter syrerne mest, mener generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen. Norge vil ikke ta imot flere enn 20 syriske flyktninger som trenger langvarig medisinsk hjelp, fordi kommunene mangler ressurser.

- Det er et enormt paradoks at Norge som er det landet som bruker mest på seg selv, både offentlig og privat, ikke kan gjøre mer for den største menneskelige katastrofen i vår generasjon, sier generalsekretær i Flyktingehjelpen, Jan Egeland, til Dagsavisen.

Av alle syrere som kommer til Norge i år, kan Norge bare ta imot 20 personer med medisinske behov, skrev Vårt Land lørdag. Andre land tar også imot denne gruppa, men de fast­setter ikke et tall på forhånd.

- Norge er ellers det eneste landet som har egen kvote for flyktninger med medisinske behov, opplyser Tone Loge Tveter, assisterende­ ­direktør for asylavdelingen i Utlendingsdirektoratet til avisen.

Les også kommentator Hege Ulstein: "Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk. Spesielt hvis du har tenkt deg til Norge."

Dilemma

I én av fire saker som FN har bedt Norge håndtere, er det medisinske behov. Men Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) har bedt UDI om å gi beskjed om at norske kommuner ikke kan ta imot for mange nye syke og skadde, siden det allerede sitter mange med slike behov i norske mottak.

I Aftenposten sier justisminister Anders Anundsen (Frp) at dette utgjør et dilemma for Norge. Han mener at det har skapt store utfordringer at en høy andel av flyktningene har omfattende sykdomsbilder.

- Det skaper et press i kommunene og helsevesenet som vi også må ta hensyn til i utvelgelsen av de 375 plassene som gjenstår, sier Anundsen til avisen.

Det utløser et hjertesukk hos Egeland.

- Mens Norge tar imot 1000 på et år, må Libanon ta nesten 2000 hver dag, sier han, og legger til:

- Justisministeren viser til at Norge må ta høyde for utfordringer her hjemme. Mange kommuner har dårlig kommuneøkonomi og viser til at de ikke har kapasitet til å ta imot flere flyktninger. Da må vi ha en omorganisering og effektivisering. Det er klart det er plass i rike, fredelige og grisgrendte Norge. Norske utfordringer blekner i forhold til krisen i Syria. Staten skal jo stille opp for at en lokalt skal kunne ta imot et økt antall flyktninger.

Svikter

Han setter spørsmålstegn ved den politiske og moralske holdningen i alle de rikeste europeiske landene.

- Det er de som svikter. Det er vanskelig å be Hellas, som har over 1 million uregistrerte flyktninger, ta imot flere, mens Norge er mest opptatt av taxfreekvoten i revidert budsjett.

Han mener Norge må ta imot de flyktningene med det største beskyttelsesbehovet, i stedet for å sile ut de som lettest kan integreres i Norge.

Han maner til bevissthet rundt at krisen i Syria er en av de største utfordringene i vår tid, og bør behandles deretter.

- I Norge økte taxfreekvoten i revidert budsjett, men vi sa nei til en Syria-milliard for å hjelpe regionen, sier han før han avslutter:

- Det er litt frustrerende å jobbe med Syria-krisen og se at det er de rikeste landene som svikter. Herunder Norge.

- Direkte pinlig

Lege, forfatter og midtøsten-aktivist Mads Gilbert mener det er direkte pinlig at Norge ikke tar imot de skadde Syriske flyktningene.

- Jeg mener Nansen ville snudd seg i grava, sier han og legger til:

- Det er så ynkelig at man må nesten tro at egoismen fullstendig har forblindet den norske regjering. Dette er en av nyere tids største humanitære kriser. Syria står i brann.

Argumentet om dårlig kapasitet i kommunene mener Gilbert er hårreisende. Han viser til Sverige der de tar imot flere enn i Norge

- De får det til i Sverige, så det kan ikke være så forbanna vanskelig. Det grunnleggende her er menneskesynet. Vi har et stortingsflertall som nå gjør et alvorlig brudd med den humanitære linje i norsk politikk. Ikke at det var så bra i utgangspunktet, men dette er gått fra galt til pinefullt verre.

- Jeg synes kravet fra Anundsen om at vi skal ta imot friske og ikke syke viser en helt bisarr argumentasjon fra et land som har så enorme ressurser. Vi må passe oss for at vi ikke drukner i vår eget smørøye og blir offer for en fordummende egoisme.

samfunn@dagsavisen.no

KrF rister på hodet av Frp

Saken om de skadde Syriske flyktningene Norge ikke vil ta imot har skapt stor politisk debatt siden Vårt Land omtalte den for første gang lørdag. Regjeringens samarbeidsparti KrF er blant dem som rister på hodet av justisminister Anders Anundsen.

- Når FN har vurdert det dit at disse har rett til å komme, mener vi at det er vår forpliktelse å ta imot dem. Så får helsehjelpen komme i andre omgang. Det mener vi er en medmenneskelig rekkefølge i denne saken, sa innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal til P1 i går.

Også Venstre-leder Trine Skei Grande ber regjeringen ta grep, og sier det er uakseptabelt om regjeringen ikke greier å fylle kvoten, uansett hvilke kriterier man bruker, ifølge NTB.

Opposisjonen er svært kritisk til regjeringen.

- I den verste flyktningkatastrofen på ti år sier verdens rikeste land at de bare kan ta mot 1000 flyktninger og de skal være friske og uskadde. Det er skammelig og uakseptabelt, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Mer fra Dagsavisen