Innenriks

«De råeste finansfolka som finnes i verden» på vei inn i norsk helsevesen

Det sier Linn Herning i For Velferdsstaten om eierne av selskapet som har kjøpt opp Aleris. En helt ny situasjon, ifølge Fagforbundet.

Bilde 1 av 4

Samtidig som Aleris-saken pågår for fullt i Oslo tingrett, ble det kjent at den svenske, privateide omsorgsgiganten Ambea får tillatelse til å kjøpe opp det saksøkte selskapet. Dermed rykker Wall Street flere hakk nærmere det norske omsorgsmarkedet, ifølge leder Linn Herning i For Velferdsstaten.

Les også: Frykter «en omveltning av norsk arbeidsliv»

Ulv i fåreklær

Det er nemlig ingen hvem som helst som har investert i Ambea. En av de store eierne er ifølge Herning det amerikanske investeringsfondet KKR, som igjen har den kjente finansmannen Henry Kravis som hovedeier. Kravis er etter sigende inspirasjonskilden til den kyniske aksjemegleren Gordon Gekko i filmen «Wall Street» fra 1987, forteller hun.

Kravis ble i fjor rangert på 365. plass på Forbes liste over verdens rikeste og var ifølge magasinet god for 5,3 milliarder dollar, eller litt over 45 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

– Nå får vi denne typen eiere inn i velferdsstatens kjernetjenester. Det reagerer mange på, fordi det er åpenbart at deres motiver er langt utenfor det som er formålet med velferdstjenestene. Dette er de råeste finansfolka som finnes i verden, sier Herning.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hemmelige eiere

Med oppkjøpet av Aleris, kommer Ambea til å kontrollere 25 prosent av det norske omsorgsmarkedet. Morselskapet til Ambea går under navnet Actor S.C.A. og har adresse i skatteparadiset Luxembourg, skriver Fagbladet. Det er hemmelig hvem som eier Actor S.C.A., men ifølge Fagbladet står investorselskapet Triton oppført som majoritetsaksjonærer i en melding om aksjeemisjon sendt til Stockholm børs. Triton har nøyaktig samme adresse på sitt lokalkontor i Luxembourg som Actor S.C.A. og investorselskapet KKR, eid av nevnte Kravis, skriver Fagbladet.

Det at utenlandske oppkjøpsfond kommer inn som storaktører i det norske markedet, er noe helt nytt, mener Fagforbundets leder Mette Nord.

– Dette har vi advart mot lenge, og når vi ser at Ambea får så stor kontroll over velferdsmarkedet, viser det seg at vi hadde rett. Dette er selskaper med såpass store finansielle muskler, at det stiller oss overfor en helt ny situasjon, sier Nord.

Hun mener løsningen er åpenbar:

– Kommunene må ta tjenestene tilbake i stedet for at skattepengene våre går via skatteparadis og så pløyes inn i amerikanske finansfond. Det er en helt absurd situasjon, sier Nord.

Les også: Kuttet i lønn etter privatisering

Ap: Bekymringsfullt

Også Arbeiderpartiet har advart mot denne typen konkurranseutsetting, ifølge nestleder Hadia Tajik. Hun mener det er bekymringsfullt at en Wall Street-aktør nå får tilgang til det norske velferdsmarkedet.

– Vi ønsker ikke at utenlandske konsern som opererer på denne måten, skal være en del av det norske velferdstilbudet. Både fordi det er feil bruk av fellesskapets verdier, og fordi utenlandske aktører som prøver å bli del av velferdsmarkedet er mest opptatt av å hente ut overskudd, sier Tajik.

Hun mener Aleris-oppkjøpet aktualiserer debatten om privatisering av velferdstjenester.

– Mens Høyre i praksis ønsker å åpne opp for alle private, mener vi norsk velferd i hovedsak må være i hendene til offentlige og ideelle aktører uten profittmotiv.

Les også: Kommersielle Aleris og Unicare får ikke fornyet kontrakt på tre Oslo-sykehjem

Dette er saken

* 24 omsorgsarbeidere har saksøkt Aleris Ungplan og Boi, som er et selskap i Aleris Omsorg Norge.

* De 24 har vært tilknyttet Aleris som selvstendig næringsdrivende, men mener de skulle vært fast ansatt som ordinære arbeidstakere.

* Rettssaken startet i Oslo tingrett mandag denne uka og pågår fram til 5. april.

* I oktober i fjor ble det kjent at Aleris blir kjøpt opp av svenske Ambea.

* Oppkjøpsavtalen er nå godkjent av konkurransetilsynene i Norge, Sverige og Danmark.

* 305 virksomheter i Aleris med mer enn 3.000 ansatte vil bli integrert i Ambea sammen med Heimta-selskapene som Ambea allerede har kjøpt opp. Selskapet blir markedsledende i både Norge, Sverige og Danmark.

Kilder: NTB, Fagbladet

Mer fra Dagsavisen