Statsminister Erna Solberg kommenterer resultatet etter presidentvalget i USA hvor republikaneren Donald Trump er valgt til president.

De norske, politiske reaksjonene

Statsminister Erna Solberg gratulerer, mens Jonas Gahr Støre mener valgresultatet er et nederlag også for Obama.

Innenriks

 

– Norge vil fortsette det gode samarbeidet med USA, slo statsminister Erna Solberg (H) fast onsdag formiddag etter at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

– Det amerikanske folket har valgt og Donald Trump blir ny president. Jeg gratulerer ham med valgseieren, sa statsministeren.

Hun sa det hadde vært et tett oppløp som har engasjert en hel verden og karakteriserte det som en valgkamp med sterke ord.

– Jeg er glad for at Trump nettopp nå har invitert til et bredt samarbeid og at han ga uttrykk for at valgkampen nå er over, og at man nå må stå sammen, sier Solberg.

Les også: Det er avgjort: Trump er USAs neste president

Nederlag

Et enormt nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.

– Det var ikke dette resultatet jeg hadde ventet eller håpet på. Det har vært ført en polarisert kampanje som har skapt en energi som har gått i retning av republikanerne, sier Støre til NRK.

Han poengterer at det er et dypt splittet land som nå har valgt sin neste president og mener demokratene nå må gå i seg selv.

– De har hatt vanskeligheter med å fange opp frustrasjonen blant velgerne. Det er store forskjeller mellom folk, og mange opplever at de ikke blir hørt og tatt på alvor. Toget kjører, og de står igjen på perrongen, sier han til NRK.

Uavhengig av valgresultatet framholder Støre at Norge vil «finne ut av det med amerikanerne».

– Vi er alliert med USA. Det vil vi videreføre, sier han.

– Vi vil fortsette å prioritere samarbeid

Finansminister Siv Jensen (Frp) understreker at Norge vil fortsette å prioritere samarbeidet med USA etter at det er klart at Donald Trump blir amerikanernes neste president.

– USA har siden andre verdenskrig vært vår nærmeste allierte, og jeg er helt enig med statsministeren i at USA er viktig både for norsk økonomi, arbeidsplasser og sikkerhet. Uavhengig av hvem som har vært president i USA har Norge prioritert samarbeidet med USA, og det vil vi også fortsette å gjøre, sier Jensen i en kommentar til NTB.

Men først og fremst vil hun gratulere Trump med seieren.

– Jeg har alltid fulgt amerikanske valgkamper med stor interesse, og i år har det jo vært ekstra jevnt og spennende, sier Frp-leder og finansminister Siv Jensen.

Skremmende

Venstre-leder Trine Skei Grande mener norsk sikkerhetspolitikk kan bli påvirket av Donald Trump som amerikansk president.

– Jeg synes det har skremmende perspektiver over seg, sier Grande til NTB.

Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen om at USA vil stille opp for Europa.

– Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

Hun er også redd for at Trump som president vil påvirke verdensøkonomien negativt.

– Utviklingen vil kunne bli påvirket av en president som er så kritisk til internasjonal handel. Konsekvenser vil det også bli for klimaarbeidet. Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon, sier hun.

På spørsmål om hun finner noe som helst positivt med utsiktene til en president Trump, svarer hun:

– Ikke i dag.

Leirstein: Trump bra for verdensfreden

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein har som eneste stortingsrepresentant stått fram som tilhenger av Donald Trump. Han mener det er godt nytt om republikanerne vinner.

– Jeg er glad. Jeg mener at Trump og partiet har løsninger som vi trenger i Europa. Han ønsker et mer normalisert forhold til Russland, og det er bedre for verdensfreden enn om Clinton vinner, sier Leirstein til NTB.

– Samtidig liker jeg at han gir et skikkelig spark til eliten og de politisk korrekte. Det er på tide at man tar folk flest på alvor, tilføyer han.

Frp-representanten mener norske USA-eksperter nå snarest bør vurdere å endre yrkestittel. Han hevder de har lest landet for dårlig, i likhet med demokratene.

– Demokratene har gått i samme fella som mange av de sosialdemokratiske partiene i Europa. De er blitt elitepartier, som liker å menge seg med dem med høy lønn og lang utdanning og glemmer vanlige folk, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Full republikansk kontroll

At republikanerne ser ut til å vinne begge kamrene i Kongressen, gjør ham ekstra opprømt.

– Det er nesten enda viktigere for republikanerne. Nå har de muligheten til å gjennomføre reelle forandringer, sier Leirstein, som mener Obama ikke har levert på sine løfter til arbeiderklassen.

– Trump har derimot snakket om ting som vanlige mennesker er opptatt av: Terrorisme, trygge grenser og utfordringene med ekstrem islam.

– Dramatisk

– Det er en trist morgen. Valget av Donald Trump innebærer en dramatisk amerikansk kursendring. Det må føre til en norsk debatt om hvor avhengig vi skal være USA, som nå verdimessig beveger seg bort fra oss, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken sier han først og fremst er bekymret for hva slags verdier som nå skal lede USA.

– Dette valget må føre til den første debatten i Norge på mange år om hvor avhengig vi skal være USA. Vi ser et USA som verdimessig beveger seg bort fra oss, og norsk politikk kan ikke være upåvirket av det, sier han til NTB.

Lysbakken sier det viktigste fremover er å forstå bakgrunnen for det som har skjedd.

– Jeg ser på det som et utslag av et samfunn i både en økonomisk og politisk krise. Vi ser resultatet av skrikende urettferdig fordeling, kombinert med et politisk system som velgerne har mistet tro på. Det er en dyp tillitskrise. Det er viktig nå at det ikke er høyrepopulister som Trump som alene fanger opp den misnøyen, sier Lysbakken.

Han er også svært bekymret for hvordan valget vil påvirke innsatsen mot klimaforandringene.

– Vi får nå en amerikansk president som sier han skal brenne mer kull. Det kommer på et kritisk tidspunkt når det gjelder å øke den globale innsatsen mot klimaforandringene, sier han

Hareide: Trump er uforutsigbar

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er vanskelig å si hva slags president Donald Trump blir.

– Han er veldig uforutsigbar. Det er vanskelig å si noe bastant om hva som blir hans politikk og hvilke følger den vil ha for Norge og verden. Å ivareta våre interesser overfor USA blir viktig framover, sier Hareide til NTB.

KrF-lederen håpet på historiens første kvinnelige president og er skuffet over valgresultatet.

– Vi skal ta med oss at Trump har gitt en stemme til hvite industriarbeidere og andre som føler seg glemt eller utelatt i samfunnet. Nå blir det hans jobb å samle et splittet land og bli en president for hele folket, sier Hareide.

Han mener det er noe ganske annet å være president enn å drive valgkamp.

– Nå vil han få en helt annen oppgave. Han vil gå inn i et større apparat og det er å håpe at han vil omgi seg med kloke rådgivere, sier han. (NTB)