Innenriks

- De blå undergraver den nordiske modellen

- Høyresidens skattelettepolitikk undergraver den velferdsmodellen vi har utviklet i Norge og Norden, sier statsminister Jens Stoltenberg.

STOCKHOLM (Dagsavisen): - Jeg er ikke opptatt av et nordisk mesterskap. Det er store historiske og nasjonale forskjeller mellom Norge og Sverige. Å sammenligne disse statistikkene for mye blir fort feil. Men når Høyre prøver å bruke Sverige som argument mot økonomiske politikken vi fører i Norge, da mener jeg vi må svare, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til Dagsavisen.

Høyres søsterpartier

Det har gått en drøy uke siden Høyre-leder Erna Solberg langet ut mot statsministeren og pekte på Sverige og Tyskland som foregangsland i den økonomiske politikken. Begge landene styres av Høyres søsterpartier. Høyre-lederen viste til at Sverige har holdt igjen på utgiftene, til en voldsom vekst i svensk økonomi og at landet omtales som «Europas tigerøkonomi».

- Jeg vil ikke kritisere Sverige direkte, men jeg vil avvise inntrykket av at deres økonomiske politikk fungerer mye bedre enn vår. Det de sier blir rett og slett feil. Arbeidsløsheten i Sverige er over dobbelt så høy som i Norge. Verdiskapningen selv uten olje er høyere i Norge enn i Sverige. Og vi har hatt en veldig god økonomisk vekst både i privat og i offentlig sektor de senere årene, sier han.

Som Dagsavisens figur over arbeidsløsheten i de nordiske landene viser har Norge de siste årene hatt en langt lavere arbeidsløshet enn de andre nordiske landene.

Fra fall til vekst

Stoltenberg viser til finanskrisen, og at norsk økonomi ikke gikk like mye ned som Sverige.

- Derfor har vi selvsagt ikke vokst like mye som dem, sier han med henvisning til utviklingen av BNP i de to landene. Som Dagsavisens figur viser opplevde Sverige et voldsomt fall i BNP, mens det i Norge holdt seg langt mer stabilt.

Dagsavisen møter Stoltenberg i Stockholm, der de svenske Socialdemokraternas nye leder Stefan Löfven har tatt imot sine nordiske kollegaer og LO-ledere i Arbetarrörelsens nordiska samarbetskommitté (Samak). På dagsorden står «den nordiske modellen» og forskningsprosjektet «Nordiska Modellen 2030».

Høyre og Frp

Mens sosialdemokratene styrer skuta både i Danmark og Norge, og delvis i Finland, er bildet et annet i Sverige. Der har de borgerlige Moderaterna styrt omtrent like lenge som den rødgrønne regjeringen i Norge. Så hva med «den nordiske modellen»? Mener statsministerens og hans politiske venner at Sverige fortsatt styres etter den nordiske modellen, eller mener han den er forbeholdt sosialdemokratiet?

I Norge har Høyre gjentatte ganger avvist at Arbeiderpartiet har enerett på den norske velferdsstaten. Så hva mener Stoltenberg vil skje dersom vi får et regjeringsskifte fra 2013 til borgerlig side? Er da den nordiske modellen tapt?

Det er mange som har vært på å skape det norske velferdssamfunnet. Men de sosialdemokratiske partiene har vært pådrivere og vært en drivende politisk kraft for å gjøre det, mener Stoltenberg.

Sosialdemokratiske verdier

- I tillegg er det slik at de verdiene som kjennetegner det nordiske velferdssamfunnet også er sosialdemokratiske verdier: fellesskap og rettferdighet. Det som kjennetegner velferdssamfunnet og den norske og nordiske modellen er at vi sammenlignet med andre land har en ganske jevn inntektsfordeling, en ganske sterk offentlig sektor, sterke fagforeninger og et velfungerende arbeidsliv.

Stoltenberg sier han mener Høyre og Frp står for en politikk som bryter med dette.

- Selv om de ikke angriper den nordiske modellen direkte så har de angrepet noen av dens viktigste forutsetninger. For eksempel gjennom å foreslå å svekke arbeidstakernes rettigheter i arbeidsmiljøloven, og gjennom å kritisere noe av det inntektspolitiske samarbeidet, sier han.

- Undergraver

Det svekker også den nordiske modellen, eller det norske velferdssamfunnet, når man gjentar kravet om massive skattelettelser, mener statsministeren.

- Det som er nytt i Norge er at Høyre sier ja til å sitte i regjering med Frp. Det sa de ikke før. Det betyr at en borgerlig regjering vil få med seg et parti som også bryter med et annet viktig kjennetegn ved den nordiske modellen, og det er at vi vil ha ansvarlighet i den økonomiske politikken. Rett og slett at vi er ansvarlige i pengebruken. Det er ikke Frp. Det var før et argument for Høyre mot å sitte i regjering med Frp, men nå sier de altså ja likevel. Det kan få alvorlige konsekvenser, mener han.

- Sverige har gjennomført skattelettelser i flere runder, blant annet med argument om at det vil skape flere arbeidsplasser. Svekker den type grep den nordiske modellen?

- Ja, jeg mener at høyresidens skattelettepolitikk undergraver den velferdsmodellen vi har utviklet i Norge og Norden. Vi er nødt til å betale for velferden. Den kommer ikke gratis. Troen på at man kan redusere skattesatsene og likevel få økte skatteinntekter, såkalt dynamisk skattepolitikk, det har vist seg å være feil. Noe av årsaken til gjeldskrisen i Europa er nettopp denne forenklede troen på at lavere skatter kan gi økte skatteinntekter, sier han.

Ser svakheter

Stoltenberg avviser ikke at det finnes svakheter ved den nordiske modellen, men han er ikke i tvil om at den er bærekraftig på sikt. Han viser at avisen International Herald Tribune i forbindelse med toppmøtet i Davos hadde en stor sak om økonomiske forskjeller og vekst. Der vises det blant annet til forskning både fra det internasjonale pengefondet (IMF) og OECD, som peker på at land som lykkes i å få til en rettferdig fordeling også skaper høy vekst.

- I gamle dager sa høyresiden at vi måtte akseptere økt ulikhet for å få vekst. Nå viser erfaringene fra de nordiske landene at vi ikke trenger det. For rettferdig fordeling skaper også vekst. Fordi alle er med, sier han.

Mer fra Dagsavisen