Innenriks

Dårlig vær truer mulighetene for å se sjelden supermåneformørkelse

Grytidlig mandag morgen spises månen sakte, men sikkert opp av jordas skygge. Skyer kan imidlertid ødelegge sjansen til å se den sjeldne supermåneformørkelsen.

En total måneformørkelse skjer når sola, jorda og månen ligger på linje og månen kommer inn i jordas helskygge. Supermåne er når månen er på sitt nærmeste jorden i sin bane gjennom verdensrommet. Kombinasjonen av disse to – en såkalt supermåneformørkelse – har bare skjedd åtte ganger siden 1900.

Ifølge Himmelkalenderen  er den spektakulære hendelsen på himmelen ventet å begynne rundt klokken 4.30 mandag morgen, og den skal være enkel å observere i hele landet, forutsatt godt vær.

Dårlige værutsikter

Er man blant de drøye 2,5 millionene som bor i Norges mest folkerike landsdel, er det imidlertid trolig liten vits i å stå opp tidlig for å få med seg det sjeldne himmelfenomenet.

– På Østlandet er det tett med skyer, og det er nok dessverre her det er minst sjanse for å få med seg måneformørkelsen, sier vakthavende meteorolog Anne Beate Skattør til NTB.

– Det ser egentlig helt dødt ut, legger hun til.

Er man himmelfenomen-entusiast og bor i Nordland og Trøndelag, er det på den annen side gode muligheter. Det er nemlig her det er størst sjanse for å få med seg jordas skyggelegging av månen. Man kan også ta sjansen dersom man bor på Vestlandet, helt nord i Troms og Finnmark, eller helt i sør i Agder-fylkene.

–Det er en del skyer også i disse delene av landet, men er man heldig kan skylaget sprekke opp slik at det stedvis blir mulig å se supermåneformørkelsen, sier Skattør.

Les også: Enden har alltid vært nær

Spektakulært

Der skyene ikke dekker himmelen vil man kunne se månen være helt dekket av jordas skygge klokken 5.41 mandag morgen. Full formørkelse vil vare i en time og tre minutter.

I tillegg til måneformørkelsen vil to lyssterke morgenplaneter hilse på på mandag. Venus og Jupiter vil stå opp mens måneformørkelsen er inne i sin siste fase. Venus, som er den klareste, vil dukke opp først. Begge vil passere meget lavt på himmelen og ikke være synlige fra Nord-Norge.

Lenge til neste gang

Astrofysiker Jan-Erik Ovaldsen anbefaler de som kan om å stå opp tidlig for å få med seg måneformørkelsen, ettersom det kan bli lenge til neste gang. Ifølge Ovaldsen kan det nemlig gå nesten ti år før man igjen får observere hele forløpet til en total måneformørkelse.

– Jeg anbefaler virkelig å benytte denne sjansen, hvis været er godt der du befinner deg. Du trenger ikke nødvendigvis være oppe halve natta, men står du opp i 6-tiden, kan du oppleve både full dekning og den delvise fasen til slutt, sier Ovaldsen til Himmelkalenderen.

2018 bød på to totale måneformørkelser. Den første skjedde 31. januar og var mest synlig og spektakulær i Nord-Norge. Den andre fant sted 27. juli og var mest interessant i den sørligste landsdelen. (NTB)

Lest denne?: Nå ønsker Trump seg en god gammeldags global oppvarming

Mer fra Dagsavisen