Innenriks

Camilla (11 mnd) kastes ut

Camilla Nelli Mbengwa har så vidt lært seg å stå på egne bein. Nå kaster politiet og norske myndigheter henne ut av landet.

Lørdag er det ett år siden Camilla Nelli Mbengwa ble født på Ullevål sykehus i Oslo. Moren Ruth Enock Mbengwa flyttet til Norge fra hjemlandet Tanzania da hun var fem måneder på vei. Her skulle hun jobbe som au pair og gjenforenes med sin søster, som er bosatt i Ås. Mbengwa var i den tro at babyen i magen ville få lov til å bo sammen med henne på norsk jord inntil arbeidsvisumet hennes løper ut 1. august 2013. Men nå vil Utlendingsdirektoratet (UDI) kaste 11 måneder gamle Camilla ut av landet.

Kastes ut av fødelandet

- Jeg er så lei meg. Det er datteren min. Jeg har visum og jobber her, og det er ikke mulig for henne å reise alene, sier Ruth Enock Mbengwa til Dagsavisen.

Hun har søkt om midlertidig oppholdstillatelse for datteren inntil de begge skal flytte hjem til Tanzania neste sommer, men har fått avslag fra UDI. De mener at hensynet til barnets beste ikke veier tungt nok, og at morens au pair-jobb ikke kvalifiserer til familiegjenforening - selv om det kun er snakk om et ti måneder langt opphold. Den vesle familien føler seg avvist av UDI, som ifølge dem nekter å snakke med andre enn den saken gjelder, altså babyen, noe som kompliserer det hele.

Nektes mellomlanding

Follo politidistrikt krever at Camilla møter opp på politistasjonen med gyldig flybillett. I brevet skriver de at babyen «plikter til å betale utgiftene ved hjemreisen selv, og eventuelt det offentliges utgifter», og at hun «ikke kan mellomlande i et annet Schengen-land» siden hun ikke har oppholdstillatelse i disse landene.

- Vi har hørt at dette betyr at vi må betale for to politibetjenter som følger henne, sier Fred Midtgaard, Camillas onkel.

Camilla risikerer dermed å ende opp med en reiseregning på over 21.000 kroner. Og skal hun unngå Schengen-land, må hun ta en avstikker til Russland, eller i ytterste konsekvens leie et privatfly.

- Jeg er redd

Torsdag i forrige uke skulle Camilla etter UDIs oppfordring begitt seg ut på den 12 timer lange flyreisen til et ukjent land der bestemoren på 70 år er den eneste som kan møte henne; en bestemor som må sitte tre døgn på toget for å komme seg til flyplassen. Men Ruth Enock Mbengwa nektet i gi fra seg barnet.

Sammen med svogeren Fred Midtgaard har hun klaget inn avslaget på midlertidig oppholdstillatelse til Utlendingsnemnda (UNE). Så lenge saken er under behandling, kan Camilla bli værende. Ingen vet hvor lang tid dette tar og uvissheten gnager på dem.

- Jeg er redd. Jeg vet ikke hva som kommer til å skje. Kommer de på døra, vet jeg ikke hva jeg gjør, sier Ruth Enock Mbengwa.

Hvis det ender med at den 11 måneder gamle jenta tvangsreturneres med politieskorte, kan hun samtidig miste innpass i Norge i framtida.

Frustrert over regelvelde

- Myndighetene har laget lover og regler som er ment som en guide, men de er ikke laget for å jage ut babyer. Det strider mot sunn fornuft at et spedbarn som er født her skal sendes hjem når moren har tillatelse, sier Midtgaard til Dagsavisen.

Camillas onkel mener myndighetene tolker teksten bokstavelig og at det hele ender i regelrytteri.

- Jeg er helt sikkert på at det ikke var dette politikerne mente da de vedtok reglene, sier han.

Ifølge Midtgaard taper alle involverte på å sende babyen hjem.

- Dette er en sak uten vinnere. Ruths vertsfamilie hadde regnet med å ha henne i arbeid til sommeren og sender i dag et klagebrev til UDI der de ber om at Camilla må få bli. Ruth selv mister muligheten til å jobbe, og for Camilla er det tryggere å tilbringe sine første leveår i Norge der hun er mindre utsatt for infeksjoner og sykdommer. På sett og vis taper også regelverket, for dette er ikke det reglene er skapt for, mener han.

Trangt nåløye

Jon Ole Martinsen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), forteller at au pair-tillatelsen har mange begrensninger.

- UDI har en veldig streng praktisering av paragrafen om sterke menneskelige hensyn, og nåløyet er trangt for å komme inn under dette unntaket. Det er denne saken ett av mange eksempler på, sier han til Dagsavisen.

Gjennom jobben har han lest utallige vedtak fra UDI, og forklarer at dette er en standardtekst fra politiets og UDIs side.

- Men det er ingen tvil om at UDI generelt burde øke sin evne og vilje til å benytte regelverket på en mest mulig human måte når det gjelder barn, mener Martinsen.

UDI vil ikke kommentere Camillas sak siden de er underlagt taushetsplikt, men uttaler seg på generelt grunnlag.

- Ingen barn blir sendt ut av Norge uten foreldrene sine, sier Christine Willberg, assisterende avdelingsdirektør i oppholdsavdelingen i UDI.

Hun sier at UDI er lovpålagt å svare skriftlig på samtlige søknader som havner på deres pult og at de alltid setter en utreisedato når søkeren ikke får opphold.

- Dette er helt generelle standardutforminger. Alle som søker opphold i Norge får svar per brev, og alle vedtak vi sender ut er til søkere og skrives derfor i du-form. Det gjelder også når vedtaket sendes til foreldre eller andre med fullmakt, sier Willberg.

- Bruker dere barnet som brekkstang for å få mora ut av landet i dette tilfellet?

- Jeg kan som sagt ikke kommentere enkeltsaken.

ingeborg.huse.amundsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen