Her eller ingenting, var beskjeden fra byrådet til bydelsutvalget, som snudde og likevel gikk med på bygging av midlertidig barnehage på Ola Narr.

Byråden feier 
motstanden til side

BARNEHAGE: Byråd Anniken Hauglie (H) er kompromissløs: barnehage på Ola Narr, eller ikke i det hele tatt. Ufint spill, mener naboer.

Byggearbeider gjør at Hasle barnehage må stenge i to år. Som erstatning foreslo byrådet en midlertidig barnehage øverst i bakken i friområdet på Ola Narr.

Etter voldsomme naboproteser og klage til både bydel og Fylkesmannen, ba Grünerløkkas bydelsutvalg om at barnehagen bygges et annet sted. Men i et notat til utvalget viste byråd for utdanning, Anniken Hauglie (H), hvem som bestemmer.

* Dersom bydelspolitikerne ga etter for naboprotestene, ville de ikke få barnehage i det hele tatt.

* En ny barnehage på Hasle ville i stedet bli driftet privat.

* Bydelen ville dermed miste 80-100 barnehageplasser, og ansatte ville miste jobben.

I går stemte bydelsutvalget ned klagen til naboene.

 

- Trusler og propaganda

Leder for bydelsutvalget, Per Østvold (SV), kaller notatet for trusler og propaganda, ifølge Aftenposten. Hauglie er ikke enig.

- Når en barnehage plukkes ned, er den borte. Det er et faktum. Østvold kan kalle det hva han vil, jeg mener det er en nøktern faktaopplysning, ikke en trussel. Hvis den ikke settes opp på Ola Narr, kan jeg ikke se for meg noe annet sted som er egnet. Vi kan ikke legge en barnehage hvor som helst, sier Hauglie.

 

Til Fylkesmannen

- Det er ufint spill. Bygging i friområder skal ikke ha betydning for om en barnehage blir privat eller kommunal, sier Tine Aagesen i aksjonsgruppa «Bevar Ola Narr».

Gruppa, som har over 4.000 «likes» på sin Facebook-side, har siden i høst jobbet med å få den midlertidige barnehagen lagt et annet sted.

Aksjonsgruppa har klaget inn byggingen på Ola Narr til Fylkesmannen, som her gitt begjæring om «utsatt iverksetting». Dermed er byggingen midlertidig utsatt på grunn av rødlistearter og bevaringsverdig slåttemark i nærheten.

Hauglie mener Fylkesmannen har fattet vedtak på feil premisser.

- Vi mener vi kan dokumentere at rødlisteartene Fylkesmannen er opptatt av, ikke er der vi bygger, sier hun.

Byråden innrømmer at byggeprosessen har vært krevende.

- Det er ikke ønskelig å bygge i friområder. Vi jobber mot klokka, men tida går når klager og anker til Fylkesmannen tukler til arbeidet, sier hun.

Etter bydelens ja til bygging, er klagen tilbake hos Fylkesmannen. Nå setter naboene sin lit til at barnehagen stoppes av dem.

- Vi satser alt på Fylkesmannen, der lar de seg ikke presse av politiske prosesser, sier Aagesen.

 

Vil plukke den ned selv

Midlertidige barnehager i Oslo har en tendens til å bli permanente. I sommer presenterte Aftenposten en liste over 28 midlertidige barnehager, med over 2.000 barn, som hadde blitt stående etter at de skulle legges ned.

Hauglie sier naboene på Ola Narr ikke trenger å bekymre seg over det.

- Den vil bli midlertidig. Det har de mitt ord på, for vi bygger jo en permanent barnehage på Hasle som skal stå ferdig om to år.

- Men det kan vel være behov for ekstra barnehageplasser om to år også?

- Dersom jeg er byråd i 2016, skal ikke barnehagen på Ola Narr stå der, om jeg så må plukke den ned med mine egne hender. Så mye prestisje har vi lagt i det.

endre.stangeby@dagsavisen.no