Innenriks

Bygger nye byer på fjellet

Hele 448 steder i Norge er det nå til dels hurtig voksende hyttebyer. Videre utbyggingsplaner blir møtt med protester.

73.126 fritidsbygg lå i fjor i «store fritidsbyggområder», ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB). Det innebærer at den gjennomsnittlige hyttebyen nå omfatter 163 bygg. De som bor der har maksimalt 70 meter til naboen. Mange av dem må nok innstille seg på at det kan bli enda kortere til nærmeste nabo i årene framover.

– Det er i de store fritidsbyggområdene det har vært størst økning i antall fritidsbygg fra 2013 til 2015, konstaterer SSB.

Les også: Ingen boligmangel til fjells

– Må bygge konsentrert

Fortsatt er det slik at et flertall av hytteeierne har få naboer. 53 prosent av fritidsboligene ligger i områder med fra én til fire hytter. Men som i mange byer, er det fortetting det nå handler om også i hyttekommunene.

– Det er et bevisst valg fra både kommunen og grunneierne at det må bygges mer konsentrert for ikke å spre hytteområdene utover nye områder. Arealene på fjellet er en begrenset ressurs, og for ikke å forringe kvaliteten på friluftsområdene, må det bygges mer konsentrert.

Det skriver Anne Gunn Kittelsrud, plansjef i Ringsaker kommune i en epost til Dagsavisen.

Ringsaker ligger i Hedmark, det fylket her til lands med flest hytter. Som Dagsavisen skrev mandag, pågår det nå en forrykende hytteutbygging i flere fylker og i mange kommuner. Ringsaker, som omfatter Sjusjøen, Norges største hytteby med nær 1.800 fritidsbygg, er ikke noe unntak.

– Flere områder i fjellet er under detaljplanlegging og utbygging, og ytterligere områder er godkjent for utbygging i kommuneplanens arealdel, opplyser Kittelsrud.

– Det ligger til sammen en reserve godkjent i kommuneplanen på cirka 2.000 enheter, tilføyer hun.

Ifølge SSB var det 6.734 fritidsbygg i Ringsaker i fjor. Hele 70 prosent av dem lå i tettbygde hytteområder med minst 50 hytter. Bare i løpet av fjoråret økte antallet hytter i disse områdene med 145.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Nærmer seg by

Andrea Kilen (44) har hytteerfaring på Sjusjøen helt siden fødselen, først som besøkende i farmorens hytte, deretter som hytteeier selv.

– Det har vært en enorm utvikling med bygging av massevis av leiligheter og hytter, konstaterer hun.

– Er Sjusjøen i ferd med å bli mer by enn et sted med hytter?

– Det begynner å nærme seg by, for det er blitt veldig tett mellom hyttene. Men det er greit nok så lenge det som er igjen av urørt natur forblir urørt. Det må være mulig å ta med seg ungene til steder hvor man kan nyte stillheten og det spesielle ved å være ute i naturen.

Nå frykter Kilen og mange med henne, at hyttebygging i området som heter Lunkelia, skal ødelegge muligheten til gode framtidige naturopplevelser. Fredag mottok Ringsakers ordfører Anita Ihle Steen (Ap) 3.000 underskrifter mot planene om et hyttefelt med 60 hytter og tilhørende bilvei, der.

– Vi ønsker at området skal bevares som urørt natur. For barnefamilier er det et populært turmål. Lunkelia ligger høyt i terrenget og det er fint å gå dit. Området ligger nært og er mye brukt både sommer og vinter, forteller Kilen.

Hun mener det ikke er nødvendig med et nytt hyttefelt i urørt natur.

– Det at det finnes kjøpere, er ikke et argument for at det er riktig å bygge ut. Det vil alltid være noen som har penger til å kjøpe seg inn øverst i fjellet. Med en slik logikk blir det jo ikke en ubebodd fjellknaus igjen, sier Kilen.

Les også: – Instruert til å holde kjeft

Mange stridstemaer

– Er det blitt nok hytter på Sjusjøen nå?

– Det finnes andre områder i lavereliggende strøk, og det er ikke noe problem å få kjøpt hytte på Sjusjøen. Det er alltid tomter til salgs i etablerte hytteområder. Det å ta det aller fineste området til mer hyttebygging da, blir som å sage av greinen man sitter på, svarer Kilen.

Plansjef Anne Gunn Kittelsrud i Ringsaker kommune er ikke ukjent med konflikter i forbindelse med nye hytteområder:

– Ja, vi opplever flere konflikter i arbeidet med å videreutvikle fjellområdene, for eksempel i pågående reguleringsprosess for området Lunkelia.

Selskapet som står bak utbyggingsplanene i Lunkelia, Pihl, forsvarer utbyggingen i et større innlegg i Ringsaker Blad.

– Pihl ønsker at området skal være et attraktivt friluftsområde i lang tid framover, heter det her.

Selskapet mener de 60 planlagte hyttene, med en arealstørrelse på «maksimalt 120 kvadratmeter», «ikke vil ødelegge for dette». Samtidig varsler Pihl også andre «betydelige investeringer i tiden framover.

Ragnvald Jevne er talsmann for Den Norske Turistforening Lillehammer. Han frykter til tross for Pihls forsikringer, at hytter og veier i Lunkelia vil gjøre det mindre attraktivt å drive med friluftsliv i «nærfjellet».

– Hytteområder nede i skogliene må vi akseptere, men de som nærmer seg snaufjellet, slik som Lunkelia, for eksempel, er mer problematiske, mener han.

Les også: – Sanner har gått fram i feil rekkefølge

Mer fra Dagsavisen