Innenriks

Bygger nettverk på sykehjemmet

På Ammerud bo- og kultursenter trenger ingen å være ensomme. Der jakter de opp beboernes venner.

- Her er det fest hver tirsdag kveld!

Kafeen på Ammerud Bo- og kultursenter er fylt av nærmere hundre beboere, venner, familie og naboer. Stein Roald Rognmo er nettopp tilbake fra dansegulvet med sin mor, Irene Rognmo.

- Senteret er et veldig fint sted å komme på besøk. Jeg er her fast på tirsdager. Det er bra når man kan oppleve noe sammen, sier Stein Roald Rognmo.

Viktige venner

Ammerud Bo- og kultursenter er et sykehjem drevet av Kirkens Bymisjon. De har alltid vært opptatte av å skape et åpent hjem for frivillige, pårørende og naboer.

- Men de siste årene har vi fått satt det i system, sier Lisbeth Nordin.

De ansatte ved hjemmet klødde seg nemlig lenge i hodet over at beboere kunne tilbringe flere år på sykehjem nesten uten besøk fra venner. Samtidig kom det alltid mange i begravelsen. Den trenden ville Lisbet Nordin snu.

- De gode relasjonene har mye å si. De som har kjent deg et helt liv, kan snakke om andre ting enn det vi kan gjøre. De har de gode historiene felles. Det er klart det er viktig å få dem hit, sier hun.

På jakt etter nettverket

Samtidig er det ikke bare enkelt.

- Når noen flytter på sykehjem, har ofte noe av nettverket forsvunnet allerede, blant annet på grunn av sykdom. Og vår erfaring er at det nettopp er det sosiale nettverket beboere savner mest når de flytter på hjem, sier hun.

For å snu det hele, ble nettverksprosjektet «gjemt, men ikke glemt» opprettet. Med støtte fra ExtraStiftelsen Helse- og Rehabilitering startet Nordin arbeidet med å kartlegge beboeres venner og kjente.

- Å arrangere nettverksmøter er den beste måten å gjøre det på, sier hun.

- Først har vi samtaler med pårørende og beboere, som gir oss oversikt over beboerens gode relasjoner. Etter at vi har kartlagt venner og kjente, har vi invitert til nettverksmøter, sier hun.

Hjemmet kontakter alt fra nære venner til organisasjoner som beboerne har vært med i. Én gang, da de hadde problemer med å finne nære venner som kunne komme, fikk de fatt i en beboers gamle kolleger.

Nordin tror det er flere grunner til at folk må hjelpes i gang med å komme på besøk.

- Vi lurte veldig på hva det var som gjorde at folk ikke kom. Det viste seg, da vi spurte, at mange ikke følte at de var nære nok til å komme. Noen kviet seg nok dessuten for hvordan det kunne være å snakke med personer som har demens, sier hun.

Hjemmet tilbyr aktiviteter på dagtid og på kveldstid. Det gjør det lettere å komme på besøk, tror Nordin. Da de for eksempel fikk kontakt med en venninnegjeng som hadde pleid å gå på kafé sammen, ble det lagt opp til kafébesøk på sykehjemmet.

- Det skal være et hjem, dette her. Så det skal være litt uformelt, sier Nordin.

Frivillige fyller opp

Når det ikke har vært noe nettverk å revitalisere, har Ammerudhjemmet 75 frivillige som sørger for å skape noe sosialt. De blir en del av et nytt nettverk.

- Jeg har vært frivillig i ... jeg vet nesten ikke hvor lenge. Men jeg har jobbet i Bymisjonen i 30 år, sier Eivind.

- Én ting er det nettverket man har fra før av, noe annet er et nettverk som rakner. Der kommer vi frivillige inn; vi er et supplement til pårørende og pleiere, sier han.

- Hva får de frivillige igjen for det?

- Forhåpentligvis holder man seg vital, da, smiler Eivind, og viser til at de fleste frivillige er pensjonister.

Stadig noe nytt

- Skal dere skrive om Ammerudhjemmet? Så bra! Jeg skryter av hjemmet til alle som vil høre, sier Astrid Mørck.

Både hun og mannen Bjørn Mørck er selv frivillige, og kommer innom flere ganger i uka for å besøke Astrids mor, Anne Marie Larsen (98).

- Det er veldig bra her. Alt er bra, sier Larsen og ler. Mørck nikker ved siden av henne.

- Hele stemningen her er positiv. De har frivillige, det skjer noe nesten hele tida. Nå for en stund siden var det skrivekurs, sier Astrid Mørck.

- Ja, og nå skal hun lære seg sjakk, fikk vi fortalt, føyer Bjørn Mørck til.

- Vi spurte: «kan du sjakk, da?» Og det kunne a ikke. Men hu sa at hu lærer det sikkert!

Blir landsdekkende

Nettverksprosjektet har vart i tre år, og Nordin er ikke i tvil om at det har vært positivt for beboerne på Ammerudhjemmet. Nå jobber hun med en nasjonal veileder til prosjektet.

- Vi vil gjerne at flere skal lære av våre erfaringer, sier hun.

irene.thoresen.ronold@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen