Politikk

Budsjettet skapte sentrumsfloke

Flere KrF-politikere er skuffet over at Venstre gikk mot en av KrFs viktigste saker i forhandlingene, for så å feire saken som seier.

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

 

Budsjettforhandlingene har ikke bare satt samarbeidet mellom regjeringen og sentrumspartiene på prøve. Også internt blant dem som skal være de nærmeste politiske allierte har det vært utfordringer.

Dagsavisen har snakket med flere sentrale kilder i KrF, som reagerer på Venstres solospill i kampen om budsjettprofilen for 2015.

* KrF skal ha ønsket å legge fram en felles kravliste med Venstre til regjeringspartiene. Det ønsket ikke Venstre.

* Venstre skal ha motarbeidet KrF i budsjettforhandlingene på en av deres viktigste saker: To lærere fra 1. til 4. klasse.

- Venstre er et meget selvopptatt parti, kommenterer en sentral KrF-kilde til Dagsavisen.

To kilder Dagsavisen har snakket med beskriver forholdet mellom partiene som uten tillit i flere av komiteene på Stortinget. En tredje, meget sentral kilde, mener imidlertid forholdet til Venstre er godt, men påpeker at det er utfordringer.

 

Les også: Full oppvask etter budsjettkaos

 

«Eier ikke skam»

Kristelig Folkeparti skal særlig ha blitt provosert over en spesiell hendelse under forhandlingene:

KrF kjempet for å få gjennomslag for to lærere fra 1.-4. klasse. Dette ble ikke bare motarbeidet av regjeringspartiene - men i forhandlingsrommet møtte de også motstand fra Venstre. Knut Arild Hareides parti fikk likevel sikret 200 millioner kroner til tidlig innsats i skolen etter tøffe dragkamper.

Til tross for at Venstre aktivt skal ha motarbeidet å prioritere to lærere fra 1. til 4. klasse, gikk de etterpå ut og feiret dette som en av sine egne seirer: På Venstres hjemmesider skrev de etter budsjettframleggelsen at: «Et godt kunnskapsbudsjett er blitt bedre», og det vises blant annet til «tidlig innsats i skolen gjennom økt lærerinnsats i 1.-4. trinn» som en av forbedringene i budsjettet. Dette hisset opp flere i KrF.

- Venstre eier ikke skam, sier en kilde til Dagsavisen.

 

«Ulike prioriteringer»

KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen, mener det ikke kan være overraskende at «to selvstendige partier har ulike prioriteringer».

- Det skulle vel nesten bare mangle, ellers hadde vi vel hatt én felles partilogo, sier Syversen til Dagsavisen.

Han er ikke enig i bildet som dannes av konflikt mellom sentrumspartiene, og påpeker at samarbeidet er svært godt.

Det samme gjør partileder Knut Arild Hareide.

- Det var aldri noe ønske om å ha en felles kravliste i forhandlingene, men det var et ønske at vi skulle koordinere oss, sier KrF-lederen.

Han legger til at han ikke har «noe kritisk å si» om Venstre i budsjettforhandlingene og understreker at samarbeidet er meget godt.

- Vi er to forskjellige partier, og det er naturlig at vi har litt forskjellige prioriteringer, sier Hareide.

Han vil heller ikke kritisere Venstre for å skryte av skolesaken, som de selv argumenterte mot i forhandlingene. Hareide synes heller det er bra at gode saker i budsjettet blir løftet fram.

 

 

Politiske forskjeller

Flere av kildene Dagsavisen har snakket med mener utfordringene som har oppstått mellom sentrumspartiene først og fremst handler om politiske forskjeller.

Det trekkes fram at KrF er et konservativt distriktsparti, mens Venstre har en mer liberal og urban profil.

Alle de fire borgerlige partiene har varslet at de vil evaluere hele budsjettprosessen etter en høst som har vært preget av intern dragkamp på borgerlig side.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil ikke kommentere saken overfor Dagsavisen. Men kilder i Venstre Dagsavisen har snakket med er overrasket over kritikken fra KrF-hold. Kilder i Venstre sier de oppfattet at samarbeidet med KrF var langt bedre under årets forhandlinger enn det var i fjor og under regjeringsforhandlingene i Nydalen.

De mener det aldri var et tema å stille med en felles liste og understreker at det ikke er Venstres politikk å prioritere to lærere fra 1.–4. klasse. Venstre vil heller bruke ressurser på videreutdanning av lærere.

 

Mer fra Dagsavisen