Innenriks

Brukte mobiler gir penger i klubbkassa

8,3 millioner kasserte mobiltelefoner ligger og støver i norske skuffer og skap. Nå samler idrettslag dem inn så de kan gjenvinnes eller få en ny eier.

- Pappa har mange brukte mobiler liggende hjemme, så jeg skal begynne med å hente dem, sier Ylva Holberg (13).

Det er kveldstrening for skøyteløpere i Aktiv skøyteklubb på Valle Hovin, og Ylva og lagkameratene Ragne Wiklund (11) og Guro Eliassen Kverndokk (12) har akkurat fått utdelt hver sin limegrønne bag. Med den skal de gå rundt i nabolaget eller i familienes skuffer og skap og samle inn gamle mobiltelefoner.

- Mobilene blir resirkulert til nye mobiler. Og så får Aktiv penger for hver mobil vi samler inn, forklarer Guro Eliassen Kverndokk (12).

Til Afrika og Asia

Aktiv skøyteklubb er et av 700 norske idrettslag som er med i årets store aksjon for å samle inn gamle mobiltelefoner. Aksjonen startet i forrige uke, og er et samarbeid mellom Telenor og Norges idrettsforbund.

I fjor ble det samlet inn 180.000 brukte telefoner i Telenors regi, hvorav 175.000 ble samlet inn av de 500 idrettslagene som var med.

Hele 75 prosent av telefonene ble restaurert og klargjort for videresalg på bruktmarkeder i Afrika og Asia, gode som nye etter å ha fått skiftet ut skjerm, taster eller andre deler.

- Det er et svært viktig element i denne returkampanjen at mennesker i deler av verden som ikke har kommet like langt i den teknologiske utviklingen som i Norge får tilgang på mobiltelefoni - som vi vet bidrar til velstand og vekst, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

De resterende 25 prosentene av telefonene som ble samlet inn var enten for gamle eller i dårlig stand og ble resirkulert.

En mobiltelefon inneholder blant annet mineraler og metaller det er knapphet på. Over 90 prosent av en gammel mobil kan benyttes i ny mobilproduksjon, resten energigjenvinnes i ovner som er spesialdesignet for miljøfarlig avfall.

Vinn-vinn

I tillegg til miljøgevinsten gir innsamlingen et kjærkomment bidrag til idrettslagene, som får 35 kroner for hver mobil de samler inn.

- Det er gode penger, fastslår Aktiv skøyteklubbs kasserer Stein Opdahl.

Skøyteklubben var med i aksjonen i fjor også. Da samlet skøyteløperne inn nesten 300 telefoner, som resulterte i 10.000 kroner i klubbkassa.

- Det er en vinn-vinn-situasjon som både miljøet og idretten tjener på. Vi burde greie å samle inn det dobbelte i år, sier sekretær Monika Risnes, som svinser rundt på isen med et lite lass med limegrønne innsamlingsposer som hun henger på de unge skøyteløperne.

Innsamlingsposene er spesialtilpasset så man ikke kan ta mobilen ut etter at den er puttet nedi. Dermed trenger ikke de som kvitter seg med mobilen sin å være redd for at eventuell sensitiv informasjon de har lagret kommer på avveie. De fulle posene sendes til opptelling og registrering hos Alternativ Data i Oslo, hvor de tømmes for personlig informasjon. Så sendes de til Telenors miljøsertifiserte returpartner Regenersis Inc. i Storbritannia. Eventuelle medfølgende SIM- og minnekort blir destruert.

8,3 millioner

I år er målet å sette ny rekord og samle inn 230.000 telefoner på landsbasis.

Det bør være mulig. Nesten åtte av ti nordmenn har én eller flere brukte mobiler liggende. Totalt tilsvarer dette 8,3 millioner kasserte mobiler, viser en ny beregning Norstat har gjort for Telenor.

Dermed greier kanskje Ylva, Ragne og Guro å fylle opp innsamlingsposene sine, selv om Guro og Ragne var rundt i nabolaget og samlet mobiler i fjor også.

- Jeg tror kanskje vi samlet inn ti stykker. Det er jo fint at de kan brukes på nytt, sier Guro.

- Hva syns dere pengene dere får inn skal brukes til?

- Innehall! Svarer Guro kontant.

- Ja, da må vi samle inn mange telefoner, sier Ragne.

sigrid.moyner.hohle@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen