Innenriks

Bruden bytter navn

Før skulle kvinner beholde eget etternavn som del av kvinnekampen. Nå tar kvinner flest ektemannens navn. – Absurd i 2016, sier Live Nelvik.

Da NRK-profil og skuespiller Live Nelvik giftet seg med programleder og «radioresepsjonist» Tore Sagen i 2013, var det ikke engang et spørsmål om de skulle bytte ut slektsnavnene sine.

I romantikkens navn

– Jeg har beholdt mitt navn fordi jeg heter Live Nelvik. Mye av identiteten min er knyttet til Nelvik; jeg har hatt navnet hele livet og det er en del av røttene mine. Det er absurd å skulle forandre etternavnet sitt i romantikkens navn, sier NRK-profilen.

Men Nelvik hører til et klart mindretall, ifølge den nyeste statistikken om navnevalg samlet av Statistisk Sentralbyrå (SSB) i 2005:

Kun 20 prosent av kvinnene velger å bruke bare eget slektsnavn.

46 prosent tar mannens etternavn som sitt nye etternavn og bruker sitt eget som mellomnavn.

34 prosent tar mannens navn og kutter helt ut sitt eget slektsnavn.

93 prosent av menn endrer ikke etternavn når de gifter seg.

Kvinner flest velger ektemannens navn og bruker sitt eget som mellomnavn. De fleste menn endrer ingenting.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke likestilling

– Det er rart i likestillingens navn. Vi kjemper for at alt skal være likt overalt, men navnet til mannen din kan du ta. Kan ikke folk få hete det de heter? Vi er i 2016 og må slutte med dette. Da får ektemannen ta ditt navn, da. Menn bytter jo ikke navn, nettopp av en grunn, sier Nelvik.

Feminister har i lang tid advart den yngre generasjon kvinner om utviklingen. Seniorforsker Turid Noack ved SSB tror likevel ikke at dagens kvinner tenker at valg av etternavn handler om kvinnekamp.

– Navnevalg handler ikke om å være likestilt eller ei, slik det gjorde på 60- og 70-tallet. Det handler om å markere parforholdet, og det er viktig for de unge, sier Noack.

– Jeg skjønner ikke hvorfor mor må ta mannens navn for at man skal bli en familie. Det er ikke annet enn mildt provoserende, sier Live Nelvik.

Les også: Oljekrisen: Har ikke råd til å skille seg

Skuffet

Hun understreker at barna som oftest får ett eller begge navnene, og at de også kan bidra til å knytte familien sammen.

– Jeg blir nesten skuffa når kvinner forandrer navnene sine. Jeg føler at kvinner ofte gjør det fordi det er noe romantisk over det: «Da er vi en familie, da heter alle det samme.» Man er like mye familie selv om mor beholder navnet sitt, legger Nelvik til.

Dersom navnet er en sentral, forenende faktor, bør paret heller finne et nytt navn og søke om å få bruke det, foreslår hun.

– Da begynner begge to fra «scratch».

– Var det spesielt viktig for deg å beholde navnet ditt, fordi det er et slags varemerke?

– Nei, Nelvik er det som knytter meg til min familie og der jeg kommer fra. Folk med varemerkenavn har jo skiftet navn og klart seg. Anne Sandvik Lindmo het bare Anne Sandvik før, men nå heter showet navnet til mannen hennes. Folk venner seg til nye ting.

Begge tar nye navn

For noen år siden samlet Turid Noack en rekke par under 40 år for å undersøke deres tanker om familieetablering. Den kvalitative studien viste en ny tendens.

– Ektepar er mer opptatt av å markere fellesskap enn det vi har sett tidligere. Mange setter sammen felles mellomnavn og etternavn, sier Noack.

Hanne Therese Loftesnes, prest og lærer ved Acta, Imi-kirkens bibelskole i Stavanger, sier tilhørighet var det viktigste da hun og ektemannen Geir Loftesnes skulle velge etternavn som nygifte.

– Vi hadde lyst på et felles navn for å vise at vi starter noe nytt. Familien Loftesnes er vår familie.

Da paret giftet seg i 2011, kvittet Hanne Therese seg med slektsnavnet Cave og tok ektemannens mellomnavn. Han het Loftesnes Nord-Varhaug, men tok bort det siste etternavnet.

– Det var oppe til vurdering å bruke mitt navn, men vi fant ut at «Geir Cave» ikke klinger så bra. Tidligere kunne jeg nok vært troende til å beholde navnet mitt som en slags kvinnekamp-markering. Men, nei. Hvis jeg skulle ha beholdt navnet mitt, ville det hatt mer med identitet og tilknytning til min opprinnelige familie å gjøre, sier Hanne Therese.

Hun legger ikke skjul på at det var vanskelig å velge bort etternavnet sitt.

– Det ligger så mye identitet i det. Det hender jeg foreslår å ta tilbake Cave. Det er greit for Geir så lenge vi heter det samme, sier Hanne Therese Loftesnes.

Hun får støtte fra Kristin Hauge Roaldsnes som tok mannens mellomnavn og etternavn da hun giftet seg i fjor sommer.

– Det er egentlig så enkelt som at jeg synes det er fint å ha samme etternavn. Vi var litt frem og tilbake, og han var like villig til å ta mitt som jeg var til hans, sier Hauge Roaldsnes.

Les også: Live Nelvik foreslo elsykkel-subsidiering først

– Må være realistisk

Råd fra venninner har også bidratt til at det ikke har vært aktuelt for Live Nelvik å bytte etternavn.

– Jeg har hørt en del skrekkhistorier fra kvinner som har tatt mannens etternavn, blitt skilt og deretter må tilbake til pikenavnet sitt. Alle som har opplevd det sier «ikke forandre navnet ditt når du gifter deg». Selv om ekteskapet føles som evig og alltid der og da, er det ingen garantier for det, sier Nelvik. (Vårt Land)

Mer fra Dagsavisen