Tone Rønoldtangen i LO stat. FOTO: NTB SCANPIX

Brudd i forhandlingene med staten

En time over midnatt natt til søndag brøt LO Stat forhandlingene med staten i årets hovedtariffoppgjør. To timer senere fulgte YS Stat og Unio etter. Bare Akademikerne kom til enighet.

 

– Regjeringen har vist sitt sanne ansikt i disse forhandlingene. Dette er et angrep på våre medlemmer og deres rettigheter, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen. Ifølge henne krevde staten at det aller meste av lønnsdannelsen skal skje i lokale forhandlinger uten konfliktrett.

LO Stat mener statens krav vil føre til en svært urettferdig fordeling der noen får stor uttelling, mens de fleste får mindre.

En mekling i staten vil starte i løpet av neste uke, og en eventuell konflikt vil kunne tre i kraft i slutten av mai. Partene er enige om meklingsfrist 25. mai klokka 24.

– Vi jobbet hardt for å inngå avtale med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre, sier statens personaldirektør, Gisle Norheim.

Ifølge Norheim var bakgrunnen for bruddet blant annet stor avstand om fordelingen av den disponible rammen. Videre avviste staten hovedsammenslutningenes krav knyttet til forhandlinger om offentlig tjenestepensjon.

– Regjeringen ønsker en god og inkluderende prosess med partene om offentlig tjenestepensjon, og Arbeids- og sosialdepartementet er i dialog med partene om denne prosessen, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H). (NTB)

Les også: Enighet og tilfredshet i kommuneoppgjøret