Innenriks

Bringebæret snart konge på markedet

Bringebærsesongen er i gang for fullt og bærene selges allerede i tonnevis. - Salgsveksten er eventyrlig, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Mye tyder på at bringebær tar over jordbærenes førsteplass på popularitetspallen. Mat- og landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum beskriver bringebærproduksjonen som en ren «suksesshistorie».

- Vi har opplevd en eventyrlig vekst i bringebærproduksjon og -forbruk, sier Vedum.

Sesongstart

Både produksjon og forbruk av bringebær har vært i vekst de siste ti årene. Vi importerer en del bær til Norge, men rundt 65 prosent av bærene som kjøpes i landet er også produsert her. Det er Sogn og Fjordane som står for nærmere 90 prosent av hele den norske produksjonen, men det har skjedd en stor vekst i antall produsenter rundt om i hele landet. En av disse er bærprodusent Simen Myhrene fra Sylling ved Lier.

- Bringebærsesongen be-gynner for fullt denne uka, så neste uke blir en toppuke for bringebær. På grunn av det fuktige og kalde været har bærene vokst saktere enn vanlig, noe som gir veldig gode bær, sier Myhrene, som leverer 35.000 kurver bringebær til frukt- og grøntdistributøren Bama i løpet av hele sesongen.

Tall fra Bama viser at omsetningen av bringebær har gått fra 8 til 1.000 tonn på ti år.

Nye metoder

Det siste tiåret har det dukket opp nye metoder å dyrke bringebær på. Den såkalte langskudd-metoden går ut på å dyrke plantene i potter det første året, for så å la dem stå i kjølelager i plasttunneler eller veksthus det andre året. Gjennom denne dyrkingsmetoden har Bioforsk får avlinger i plasthus på rundt fire kilo per plante, noe som er mer enn en dobling av hva som er vanlig.

Den skotske sorten Glen Ample dyrkes på en annen måte enn andre bringebær, og denne sorten er kjent for å være svært smaksrik. Produksjonen av denne typen skjer i tunnel istedenfor under åpen himmel. Den blir kjølt ned til to grader i flyttbare kjøleanlegg og fraktes slik til butikken. Bærprodusent Simen Myhrene startet med bringebærdyrking i tunnel for over ti år siden.

- Å produsere bringebær er en helt annen virksomhet nå enn for ti år siden. Fra å bruke bringebær nærmest bare til syltetøy, bruker vi det nå på mange andre måter og i mange slags retter, sier en meget fornøyd Simen Myhrene.

Mer fra Dagsavisen