Innenriks

Branninspektør i Oslo: Skulle ønske brennbar isolasjon var ulovlig

Kan ikke utelukke slik brann her. – Men om det bygges riktig skal det være brannsikkert, sier branninspektør Frode Michaelsen.

Av David Stenerud og Espen Løkeland-Stai

En hendelse uten sidestykke, sier Londons brannsjef Dany Cotton om storbrannen i Grenfell Tower. Hun har aldri opplevd lignende i løpet av sine 29 år i byens brannvesen, forteller NTB.

Branninnspektør Frode Michaelsen ved brannforebyggende avdeling i Brann- og redningsetaten i Oslo svarer slik på spørsmål om vi kan en slik brann også her.

- Vi kan selvfølgelig ikke utelukke det, men om det bygges riktig skal det være brannsikkert. Problemet er at det er mer sårbart å bygge med brennbare materialer, det skal ikke mye byggteknisk feil til før vi kan få en brannutvikling som er uforutsigbar, sier han til Dagsavisen.

Brennbar isolasjon

Politiet har bekreftet av minst tolv mennesker mistet livet i brannen, som spredte seg raskt etter at den oppsto rundt klokka 1 på natten. NTB melder at flere branneksperter mener feil og mangler ved bygningen kan ha fått flammene til å spre seg så raskt.

Det er blant annet pekt på brannfarlig isolasjon som en mulig grunn til den voldsomme brannutviklingen, men det er ikke konkludert med dette. Michaelsen viser til at det ikke er ulovlig å bygge med slik isolasjon.

Du sier det ikke er ulovlig å bygge med brennbar isolasjon, men skulle dere som brannfolk egentlig ønske det var det?

– Ja, det kan man vel si siden vi har erfaring at det kan medføre veldig rask og overraskende spredning. Men det er ikke vårt regelverk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Varsling

Michaelsen er også opptatt av varsling, og sier det er spesielt viktig når det er rask spredning.

– Det handler om røykvarslere og brannalarmanlegg. Vår erfaring er at det er endel slurv med oppfølging av vedlikehold av brannalarmanlegg. Tidlig varsling er alltid viktig slik at beboere har mulighet til å komme seg ut selv, sier Michaelsen til Dagsavisen.

NTB skriver onsdag kveld at det sås tvil om bygningsfirmaet Rydon, som gjennomførte rehabiliteringen av blokka i 2016, fulgte alle brannforskrifter. Ifølge bransjebladet Inside Housing skal brannhemmende strukturer, som skal hindre en brann fra å spre seg fra en etasje til en annen, ha blitt midertidig fjernet. Spørsmålet er om de ble erstattet eller ikke, slik planen var.

Rydon selv mener ifølge NTB at alt skjedde på korrekt vis. I en uttalelse sitert av BBC sier de at arbeidet møtte alle krav når det gjelder bygningskontroll, brannregulering og sikkerhetstiltak.

Mer fra Dagsavisen