Innenriks

Bøndene inntar by‘n

Et par tusen bønder med 50 traktorer vil sette preg på hovedstaden når de i dag markerer sin misnøye mot jordbruksoppgjøret.

Selv om bøndene med sine landbruksdoninger vil prege bybildet i dag, forventer ikke Bondelagets leder, Nils T. Bjørke noe særlige trafikale problemer.

- Vi har måttet begrense bøndenes lyst til å kjøre traktor til Oslo. Veldig mange hadde lyst til det, men vi ønsker ikke å lage problemer for trafikken. Vi legger opp til smidighet, sier Bjørke til Dagsavisen.

- Bøndenes kamplyst er stor, og vi kunne fint greid å skape kaos i Oslo-trafikken. Men uansett vil det merkes når rundt 50 traktorer skal inn til hovedstaden en mandags morgen, sier han.

- Hvor kommer disse traktorene fra?

- De kommer fra hele østlandsområdet. Mens det kommer bønder fra hele landet for å delta i markeringen, sier han.

Harme

Grunnen til bøndenes harme, er tilbudet fra staten i årets landbruksoppgjør, noe de mener er altfor dårlig.

- Målet med dagens aksjon er å få politikerne til å forstå vårt syn, sier Bjørke, som er overrasket over folk støtte.

- Vi har fått stor støtte i folket, og det har vært lite negativt. Enkeltpersoner har vært gretne, men selv de som har blitt rammet har tatt det positivt.

- Har dere planer om flere aksjoner?

- Nei, heretter blir det jobbing på politisk nivå, sier han.

Bøndene jobber mye, og når de nå blir nødt til å øke matproduksjonen, er frustrasjonen stor over at det ikke følger med virkemidler.

- Vi vil ta jobben, men da må rammevilkårene være til stede. Skjer ikke det, må bøndene ta seg annet arbeid, og da blir det ikke mer matproduksjon. Vi må få synliggjort denne sammenhengen. Det er vår hovedoppgave, sier Bjørke.

Utfordringen er å få politikerne til skjønne det.

- Noe som ikke er like lett, sukker Bjørke.

Bøndene skal først møte opp ved Landbrukets hus fra klokken 10 til 12 for å varme opp med allsang, lettere servering og appeller. Deretter marsjerer de til Stortinget, der bøndene venter at representanter fra ulike partier møter dem.

Fra Stortinget går protestmarsjen til Statsministerens kontor, som etter terroranslaget 22. juli er flyttet til forsvarsministerens kontorer i Glacisgate. Der blir det appeller og musikalske innslag.

Hjelp fra LO

Bondeorganisasjonene står side om side med LO i kampen om å begrense de fire store matkjedenes makt. Støtten kan komme godt med i oppgjøret med regjeringen.

Både bøndene og industriarbeiderne mener de får for lite igjen av pengene som hver og en legger igjen i dagligvarekassene.

- Jeg vil ikke kommentere jordbruksoppgjøret direkte, men generelt kan jeg si at alle som jobber i landbruket må få sin del av inntektsutviklingen. Økonomien i næringen må være så god at produksjonen stiger, sier forbundsleder Jan-Egil Pedersen i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund til NTB.

Spørsmålet om bøndenes inntektsutvikling er brennbart. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk kjeft for å ha brukt prosenter og ikke kroner da han kommenterte tilbudet fra staten tidligere denne uka.

- Inntektsveksten har vært på 75 prosent, mens andre grupper ligger på opp mot 30 prosent. Og da har vi i tillegg dekket kostnadsveksten i landbruket, sa statsministeren.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen