Innenriks

Bolighaier rammer Oslo

BOLIGHAIER: Bolighaier som bygger om store leiligheter til flere hybler, er ikke bare et Groruddalsproblem. Også sameier i hele Oslo fortviler.

Etter Dagsavisens oppslag mandag, hvor beboere på Vestli og Stovner fortalte at de var lei spekulanter som kjøpte opp familieleiligheter og drev korttidsleie til arbeidsinnvandrere, har Dagsavisen fått en rekke henvendelser fra boligsameier over hele Oslo som opplever det samme.

Bygger om

Et styremedlem i et boligsameie vest i Oslo kan fortelle om en stor leilighet som nå bygges totalt om til mange små hybler der hybelboerne deler to kjøkken og tre bad.

- Det er rart at ingen har tatt opp dette før. Vi vurderer å flytte, sier styremedlemmet, som tror at en leiligheten med mange små tett innpå de andre leilighetene, vil senke verdien på leiligheten og forringe bomiljøet.

- Folk tar ikke sjansen på å kjøpe når de får vite at det er et mini hybelhus i gården, legger han til.

Nå har sameiet konsultert jurist for å finne ut om det er mulig å gjøre vedtektsendringer for å forhindre at dette skjer.

- Det får være en grense hvor langt en kjøper av leiligheten kan strekke dette, sier han videre.

Etter at kjøper overtok leiligheten, er alt innvendig strippet til grunnen, og bakgården flyter av materialer og søppel.

- Vi visste ingenting om disse planene da kjøpet ble gjennomført, sier han fortvilet.

Les også: Vil bolighaier til livs

Åpenhet

Ingebjørg Wesche er styreleder i et sameie på Frogner, og også hun fortviler over bolighaiene som kjøper opp leiligheter og leier ut videre. For kortere eller lengre tid.

- Hos oss er ikke leiligheter blitt bygd om til hybler. Vi har i dag 84 leiligheter i sameiet, og over halvparten er utleieleiligheter. Mange av leilighetene er små, og det puttes mange folk inn i hver leilighet. Stadig treffer jeg på fremmede mennesker i gården, sier Ingebjørg Wesche til Dagsavisen.

- Jeg er for åpenhet. De færreste trenger å gjemme seg bort i dag. Det minste man kan forlange er et navneskilt på døra som forteller hvem som bor der, sier hun.

Hun mener at det hadde vært bedre om de var organisert som et borettslag, framfor et sameie.

- Det er mange som misforstår lov om eierskifte og tror at de kan bygge som om de bor i et eget hus på landet. De tror de har frie tøyler, og styret står maktesløs i forhold til det. Som borettslag ville vi hatt bedre kontroll enn som sameie, sier hun.

Også andre boligsameier rundt om i byen kan fortelle om lignende historier.

Endre regler

Boligsameier Dagsavisen har vært i kontakt med, mener at lovverket i dag ikke er godt nok.

- Finnes det et godt nok lovverk mot dette i dag? Og hva sier eierseksjonsloven?

Eierseksjonsloven regulerer ikke forhold som dreier seg om utleie, men den regulerer blant annet hvor mange leiligheter man kan eie i et borettslag eller sameie. Endring av denne loven er nå på høring, og når plan- og bygningsetaten skal gi innspill til Oslo kommunes uttalelse, vil vi peke på denne problematikken. Eierseksjoneringsloven er egentlig ment for å seksjonere bygg opp i mindre enheter som leiligheter, slik at det er mulig å pantsette leiligheten ved låneopptak til kjøp og salg, og i dag seksjonerer man normalt ikke eksisterende leiligheter opp i mindre enheter. Lovverket regulerer heller ikke antallet personer som kan bo i en leilighet, svarer teknisk direktør i plan- og bygningsetaten, Kyrre Jordbakke i en E-post til Dagsavisen.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen