Politikk

Blå oktober

VED KONGENS BORD: Høyre styrker sin posisjon etter valget. Erna Solbergs blåblå regjering øker oppslutningen på meningsmålingene.

- Den historisk høyre oppslutningen som Høyre og Frp fikk ved valget, er videreført, sier Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre.

Til tross for en stormfull periode etter at den blåblå regjeringen tiltrådte, vinner den ytterligere ett mandat på meningsmålingene. Det viser gjennomsnittet av åtte nasjonale stortingsmålinger og en fylkesmåling som ble publisert i oktober, ifølge Poll of polls.

Regjeringspartiene Frp og Høyre vant 77 mandater i valget. Snittet av landsmålingene i oktober ville gitt 78.

Høyre fram

Etter at regjeringen tiltrådte, har det særlig stormet rundt flere av Frp-statsrådene. Tidligere uttalelser fra barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) har skapt oppsikt.

I tillegg ruller saken om landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) kundelister fra tida da hun var ansatt i PR-byrået First House.

Av de to regjeringspartiene gjør Høyre det best, med en framgang på 0,7 prosentpoeng fra september til 27,8 prosent i oktober. Frp går tilbake 1,3 prosentpoeng og lander på 14,6 prosent.

- Det er veldig stabilt. Vi går litt fram og er godt fornøyd med det, sier Helleland.

Han tror det vil bli større utslag på målingene - og forhåpentligvis enda mer fremgang for Høyre - når regjeringen får lagt fram sine endringer i statsbudsjettet og kommet ordentlig i gang med sitt arbeid.

Frp lekker til Høyre

Flere i Fremskrittspartiet har vært opptatt av at partiet ikke skulle gå i samme «fella» som SV i regjering - og tape oppslutning til sine større samarbeidspartnere. Nå kan det tyde på at Frp nettopp er i ferd med å gjøre det: Frp lekker til Høyre, ifølge Poll of polls.

Respons sin meningsmåling for Aftenposten for to uker siden viste at Fremskrittspartiet hadde størst netto lekkasje til et annet parti - 38.000 av Siv Jensens 2013-velgere hadde gått til Høyre. Bare 3.000 gikk andre veien.

Ap fortsatt størst

Oktobermålingene viser at de rødgrønne totalt mister ett mandat. Arbeiderpartiet og Høyre går mest fram etter valget - henholdsvis 1,1 prosentpoeng og 1,0 prosentpoeng.

Ap er fortsatt landets største parti med 31,9 prosent. Partisekretær Raymond Johansen (Ap) sier partiet etter åtte år i regjering ikke helt har funnet seg til rette i opposisjon ennå. Men han understreker at de fortsatt er sultne på innflytelse og politisk arbeid.

- Det var viktig for oss å bli det største partiet ved valget. Men vi tapte regjeringsmakten, og det aller viktigste målet var å vinne tre valg. Det klarte vi ikke. Nå har vi ambisjoner om å befeste og styrke vår posisjon som Norges suverent største parti, sier Johansen.

Han understreker at Arbeiderpartiet vil være et konstruktivt opposisjonspartiet. Særlig vil de følge nøye med på regjeringens arbeid og påpeke løftebrudd.

- Dem har vi allerede sett mange av, mener han.

Partisekretæren håper Arbeiderpartiet nå kan være et «åpent, søkende og nysgjerrig parti».

- Vi skal komme tilbake for å kjempe for mer rettferdighet, sier Ap-toppen.

Tøffe budsjettforhandlinger

Solberg-regjeringen er nå i innspurten av budsjettarbeidet. Fredag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram svaret på hvordan regjeringen vil sette sitt blåblå stempel på statsbudsjettet.

Så blir det tøffe forhandlinger med Venstre og Kristelig Folkeparti i Stortinget for å få vedtatt et borgerlig budsjett.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen