Innenriks

Ber Solberg ta lederskap

- Jeg kom her med en tørst etter handling, sa fredsprisvinner Malala Yousafzai i møte med statsminister Erna Solberg (H).

Det var mange som ville ha et glimt av fredsprisvinnerne da de kom kjørende opp til statsministerens kontor i går.

Rundt 40 ansatte sto oppstilt ved de store vinduene da Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai, ble møtt av statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H). Den yngste fredsprisvinneren stilte sammen med sin far.

 

Les også: 168 mill barn er på jobb

 

- Haster

Den eldste brukte anledningen til å markere at det haster å bygge sterke samarbeid mellom regjeringer, selskaper og organisasjoner for å avskaffe barnearbeid globalt.

- Vi kan ikke vente. Vi kan ikke kaste bort én dag. Hvis et barn er i fare er hele verden i fare. Hvis et barn er en slave, er ikke verden fri. Jeg står her, og håper at du vil ta lederskap på dette området, sa Satyarthi til Solberg da de møtte pressen etter å ha sittet sammen i et lukket møte.

Også Yousafzai uttrykte sterk utålmodighet for å sikre kvalitetsutdanning til alle verdens barn. Under talen sin da hun mottok fredsprisen, kom et skarpt krav: Gratis utdanning av god kvalitet, både grunnskole og videregående, må bli en del av de nye FN-målene for utvikling når dagens tusenårsmål utløper i 2015. Hun er klar på at det er denne saken hun er mest opptatt av når hun nå har vært på besøk i Oslo, for å motta fredsprisen.

- Jeg er en slem jente og sta til og med. Jeg kom her med en tørst for handling for å nå disse viktige målene, sa Yousafzai.

 

Les også: Her er Malala Yousafzais nobelforedrag

 

Skal ta lederskap

- Vi tar en ledende rolle i arbeidet om å gi utdanning til alle, sa Solberg.

Hun har utdanning for jenter som sin hovedsatsing i utviklingspolitikken, og dette er en sak hun har adressert i flere møter med verdensledere.

- Det må også jobbes for å utrydde barnearbeid. Det er ikke et spørsmål om vi skal gjøre det, men hvordan, sa Solberg.

Hun uttrykte med dette at den norske regjeringen vil støtte fredsprisvinnerne i deres videre arbeid.

- Jeg tror også dere vil utfordre oss her, og det er bra, sa Solberg.

Hun kom likevel ikke med noen konkrete forpliktelser i anledning fredsprisvinnernes besøk.

- Vi har ikke gitt noen nye løfter i dag. Men vi har i våre budsjetter prioritert dette området. Internasjonalt mener jeg verdenssamfunnet må sette målsettinger som faktisk kan måles og følges opp, og disse målene må være kompromissløse, sa statsministeren.

 

Les også: Nobelvinner Kailash Satyarthis foredrag

 

Statsminister-drøm

Yousafzai var klar på at Solberg bør oppmuntre andre verdensledere til å være handlekraftige i dette spørsmålet. Hun viste samtidig beundring for den norske statsministeren, som hun også har møtt tidligere.

- Jeg er takknemlig og svært glad for å stå her ved siden av en kvinnelig statsminister. Det er et godt eksempel på at kvinner kan nå langt, også i politikken. Det føles veldig inspirerende, sa hun.

Den 17 år gamle fredsprisvinneren legger ikke skjul på at hun selv har ambisjoner om å bli statsminister i hjemlandet Pakistan én dag.

- Jeg vil at landet mitt skal gjøre viktige framskritt. Men du kan først bli statsminister når du er fylt 35 år, så det er mange år igjen, sa Yousafzai.

Det vil i så fall ikke bli første gang Pakistan velger en kvinnelig statsminister. Benazir Bhutto ble den første kvinnelige statssjefen i et muslimsk land i moderne tid, da hun ble valgt i 1988. Hun satt i to perioder.

 

- Ikke redd

På spørsmål om episoden under fredsprisutdelingen hvor en mexicansk aksjonist kom seg opp på podiet med et flagg, svarte hun at hun hadde forståelse og sympati for de mexicanske studentene, og at hun ikke følte seg truet av mannen.

- Jeg ble litt bekymret da det skjedde, men jeg synes ikke det var noe å bli redd for, sa Yousafzai, og la til:

- Det er viktig at barn høyner stemmen sin, og står opp for sine rettigheter. Det var det jeg selv gjorde.

Mer fra Dagsavisen