Politikk

Ber Riksarkivet frigi forklaringen

Tidligere politidirektør Øystein Mæland ber Riksarkivet om at hans forklaring til 22. juli-kommisjonen offentliggjøres usladdet.

- Jeg ser gjerne at min forklaring gjøres offentlig tilgjengelig. Det er ikke noe i den som er hemmelig og som må sladdes av sikkerhetshensyn, sier Mæland til Dagsavisen.

Mæland slutter seg dermed til rekken av toppbyråkrater som ber om at deres forklaringer til Gjørv-kommisjonen offentliggjøres. Fra før har både tidligere departementsråd Morten Ruud i Justisdepartementet og hans tidligere kollega i Fornyings- og administrasjonsdepartementet Karin Moe Røisland bedt om at deres forklaringer offentliggjøres. Det samme har helsedirektør Bjørn-Inge Larsen gjort.

Bedre helhet

- Jeg fikk forståelse av at min forklaring kunne bli offentlig. Det har jeg ikke noe imot. Tvert imot mener jeg alle bør bli offentliggjort for få en bedre helhet, sa Morten Ruud til Aftenposten i september.

Hadia Tajik stilte seg først bak sin forgjenger, Anniken Huitfeldts, avgjørelse om å hemmeligholde embetsverkets forklaringer. Det ble blant annet begrunnet med at offentliggjøring ville gi framtidige kommisjoner problemer med å få kilder til å stille opp.

Jussprofessor Jan Fridtjof Bernt, trolig Norges fremste ekspert på offentlighetsloven, har ved flere anledninger kommet med knallhard kritikk av hemmeligholdet.

- Jeg synes det er ganske åpenbart at de her er inne på et saksområde der den offentlige interessen er så sterk og legitim at det ikke kan forsvares å nekte innsyn, har Bernt sagt til NRK.

Etter at Stortinget krevde innsyn, gjorde Tajik helomvending fredag i forrige uke og bestemte at referatene fra polititoppene og andre toppbyråkrater likevel skal frigis.

Frigis om to uker

I går sendte kulturminister Tajik et brev til kontroll- og konstitusjonskomiteen, der hun skriver at referatene kan bli tilgjengelige for komiteen om rundt to uker.

I brevet ber Tajik komiteen om å avklare definisjonen av «personer i embetsverket med lederstillinger».

Hun kommer selv med to alternativer:

* * Det ene omfatter alle de intervjuede som er utnevnt av Kongen i statsråd, med unntak av avdelingsdirektører. Dette alternativet, som utgjør 25 personer, vil blant annet gjelde forklaringene til Øystein Mæland, Morten Ruud, Karin Moe Røisland og Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud.

* * Det andre alternativet gjelder alle de intervjuede som er utnevnt av Kongen i statsråd, 29 personer.

Sladdes for offentligheten

Tajik påpeker at kontroll- og konstitusjonskomiteen kan få alle referatene i usladdet versjon, men at all taushetsbelagt informasjon må tas ut for å kunne utlevere dem i en slik form at de kan offentliggjøres for allmennheten.

Riksarkivaren foretar sladding av alle referatene før de sendes til komiteen.

Dette betyr at det på langt nær er sikkert at hele forklaringen til Øystein Mæland blir offentliggjort for folket, selv om han selv ønsker det.

Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) skal vurdere alle graderings- og omgraderingsspørsmål, skriver Tajik.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen