Innenriks

Ber mannlige LO-ledere ta ordet

Flere av de mannlige forbundslederne bør si tydelig fra om at seksuell trakassering ikke er greit, mener kvinnene i LO-ledelsen.

– Mange menn har sagt tydelig ifra om hva de mener om seksuell trakassering i #metoo-kampanjen, og det er bra at Hans-Christian Gabrielsen gjør det samme. Men jeg tenker det er bra hvis også andre mannlige forbundsledere følger etter, sier førstesekretær Julie Lødrup i LO.

Lødrup leder LOs likestillingsutvalg og forteller at ett av tiltakene utvalget vil diskutere framover, er hvordan de kan løfte fram flere mannlige forbilder i forbundene, og at disse tar tydelig avstand fra trakassering.

– De må si fra om at det ikke skal være en del av en slags maskulin kultur i fagbevegelsen, sier Lødrup, og får støtte fra første nestleder Peggy Følsvik i LO.

Slutter rekkene

Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet stiller seg bak oppfordringen fra Lødrup og Følsvik, men understreker samtidig at han ikke har oppfattet seksuell trakassering som et problem i LO inntil Dagsavisen meldte om opplevelsene til leder Sahar Azari i NTL Ung fredag.

– Jeg skriver gjerne under på at dette er noe vi ikke aksepterer. Det går på alle former for trakassering, både for tillitsvalgte og ansatte, og særlig i en maktsituasjon hvor opplevelsen kan bli enda mer ubehagelig, sier Eggum.

Også leder Frode Alfheim i Industri Energi tar utfordringen på strak arm.

– Jeg har ingen problemer med å prinsipielt si totalt nei til seksuell trakassering.

Han mener likevel ikke det mangler gode, mannlige forbilder i LO.

– De fleste tillitsvalgte har et sunt forhold til dette her. Vi er et mannsdominert forbund, men kulturen har endret seg voldsomt hos oss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nei til skjenkestopp

Som Dagsavisen skrev forrige uke, har LO-forbundene kun registrert ni tilfeller av seksuell trakassering på fem år og mistenker mørketall. I LO sentralt har det ikke blitt meldt om «få eller ingen» tilfeller. Det betyr ikke at trakassering ikke forekommer, mener Følsvik.

– Jeg er ikke i tvil om at vi har hatt tilfeller av seksuell trakassering også i LO. Noe annet ville vært veldig rart når vi ser det alle andre steder i samfunnet, men jeg tror folk vegrer seg for å si fra, sier Følsvik.

Hun tror likevel ikke svaret er å gjøre som LO i Sverige, som nylig bestemte at det ikke lenger skal serveres alkohol på arrangementer i deres regi. Flere tillitsvalgte i LO tar til orde for det samme, skriver Frifagbevegelse.

– Det er å trekke fokus bort fra det #metoo-kampanjen handler om. Vi skal selvsagt diskutere hvordan arrangementene våre ser ut, også når det gjelder alkohol, men jeg synes vi skal holde de to debattene atskilt.

– Det er så vidt meg bekjent ingen som mener at vi skal forby alkohol på LO-arrangementer, sier Følsvik.

Heller ikke Lødrup mener skjenkestopp er en god løsning.

– Fagbevegelsen skal være en del av samfunnet i stort, og der serveres det alkohol på middager og fester. Folk skal kunne oppføre seg når det er alkohol på bordet, og det kan de aller fleste i dag.

1.500 kvinner bak opprop

Foruten å skru igjen tappekranen, har LOs svenske motpart også lansert en egen kampanje under emneknaggen #inteförhandlingsbart.

Til sammen 1.500 kvinnelige tillitsvalgte har signert oppropet, hvor de krever en slutt på kjønnsdiskrimineringen i fagbevegelsen.

På spørsmål om LO i Norge kunne trengt noe lignende, viser Følsvik blant annet til at LO-leder Hans-Christian Gabrielsen på det siste sekretariatsmøtet gjorde det klart for de fremmøtte at det er nulltoleranse for trakassering i organisasjonen.

– Dette er ikke en ny problemstilling for oss, men vi kan jo håpe at denne kampanjen gjør det lettere for folk å varsle, sier Følsvik.

Går gjennom rutinene

Industri Energi Ung er ett av forbundene som har etterlyst tydeligere tiltak mot trakassering fra LO sentralt.

Følsvik forteller at likestillingsutvalget snart skal i gang med å gå gjennom retningslinjene i de ulike forbundene.

– Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for at vi har gode nok rutiner på plass, være tydelige på at trakassering ikke er akseptabelt og støtte de som er modige nok til å si fra, sier Følsvik.

Utvalget skal også vurdere om håndtering av trakassering i større grad bør inn i den grunnleggende tillitsvalgtopplæringen og hvorvidt LO selv bør lansere en holdningskampanje, supplerer Lødrup.

– Seksuell trakassering handler om skjev maktbalanse, mangel på likestilling og dårlige holdninger. Da må vi tilrettelegge for å rette opp i det.

Mer fra Dagsavisen