Innenriks

Ber Høyre stoppe kampen for pressekutt

KUTT: Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, ber Høyre legge bort ønsket om kutt i pressestøtten. Hun mener de har stortingsflertallet mot seg.

– Det hadde kledd Høyre å være mer lyttende til det flertallet på Stortinget sier, framfor å varsle omkamper. Det vil kun bidra til usikkerhet i en bransje som opplever store omstillinger og som mer enn noe annet trenger forutsigbarhet, sier Arnstad til NTB.

Torsdag blir regjeringspartienes forslag om et statisk tak på produksjonsstøtten til mediene avvist av Stortinget. Kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk ikke flertall for ønsket om å begrense pressestøtten til 40 millioner kroner per avis.

Like fullt holder regjeringspartiene fast ved forsettet om en større reform av subsidiene som gis til norske mediebedrifter.

Gir ikke opp

– Regjeringsplattformen slår fast at pressestøtten skal legges om og på sikt reduseres. Det står ved lag, sa Høyres Kårstein Eidem Løvaas til NTB i forrige uke.

Arnstad er forundret over uttalelsen hans.

– Høyre vet utmerket godt at stortingsflertallet har et annet syn enn regjeringen, sier Arnstad og viser til uenighet om momsnivå og tilbudet som NRK skal gi sine brukere.

– Høyre vil snevre inn NRKs rolle av hensyn til konkurransen med andre medier. Lite har manifestert seg av konkrete forslag foreløpig, men Høyre og Frp gjør klokt i å lytte i stedet for å gå til angrep når de lider nederlag i Stortinget, sier Arnstad.

Endret mening

Regjeringen har flertall for forslaget om et dynamisk tak på produksjonsstøtten, som innebærer at ingen avis kan få mer enn 40 prosent av driftsutgiftene i støtte fra staten.

Og så sent som i fjor foreslo den rødgrønne regjeringen selv en øvre grense på 40 millioner kroner for avisene som mottar pressestøtte. Et slikt grep ville ha rammet Dagsavisen og Vårt Land, som ville ha tapt henholdsvis 4 og 3 millioner på omleggingen.

Høyre beklager det partiet beskriver som en snuoperasjon fra Venstre og Ap. Løvaas mener de minste lokalavisene må bære byrden.

– De ti største mottar 75 prosent av pressestøtten på 308 millioner. De resterende 110 deler 25 prosent av potten. Det er uheldig, mener Løvaas.

Han sier regjeringspartiene nå jobber med å legge om støtten og gjøre den mer målrettet. Det kan skje ved å sikte seg bedre inn mot små lokalaviser eller ved å rette subsidiene mot journalistisk produksjon.

Momsfritak

KrF har tatt til orde for momsfritak for alle medier, uavhengig av plattform. Regjeringsplattformen slår fast at papiraviser og nettaviser skal likestilles og få en felles, lav momssats.

– Om en felles lav momssats blir 8, 4 eller 0 prosent gjenstår å se. Vi finner nok ut av dette, men det er altfor tidlig å konkludere med at alle papir- og nettaviser får momsfritak, sa Løvaas til NTB i forrige uke.

Arnstad varsler på sin side at Sp vil støtte KrFs forslag og legger til at signalene også er positive fra Venstre og Ap.

– Igjen vil regjeringen ha flertallet mot seg, sier hun.

Mer fra Dagsavisen