Innenriks

Ber byggebransjen ta grep

I Sverige har 5.000 signert et opprop mot seksuell trakassering i byggebransjen. Vi bør vise samme engasjement i Norge, mener direktør Jon Sandnes i Byggebransjens Landsforening.

Under emneknaggen #sistespikerenikisten, har kvinnene i svensk byggebransje samlet inn nærmere 5.000 underskrifter for å få en slutt på seksuell trakassering. Oppropet kommer kort tid etter at LOs svenske motpart lanserte en lignende kampanje mot trakassering i fagbevegelsen.

Den norske byggebransjen bør være like fremoverlent, mener administrerende direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening (BNL).

– Jeg synes det som nå skjer i Sverige er positivt og oppfordrer til samme engasjement og et tilsvarende fokus i vår bransje, sier Sandnes.

Les også: #Metoo: LO i Sverige har sluttet å servere alkohol

Hviler på arbeidsgiver

Han kjenner ikke til omfanget av seksuell trakassering i byggenæringen, men er ikke i tvil om at det forekommer også her til lands.

– Så stor som bygg- og anleggsnæringen er, blir det naivt å tro at ikke norske kvinner har historier å fortelle de også, sier Sandnes.

Ifølge Sandnes er det opp til hver enkelt arbeidsgiver å sørge for at trakassering ikke forekommer på arbeidsplassen. Han understreker at BNL skal ha nulltoleranse for den type oppførsel.

– Hver mann vet når han har gått over streken. Når en kvinne opplever noe slikt, forventer jeg at lederne i bedriften sørger for at det blir tatt affære og tar i bruk varslingsrutinene.

Heller ikke administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) kjenner til omfanget av trakassering i bransjen, men forteller at forbundet nå skal ha en gjennomgang av sine etiske retningslinjer med alle ansatte.

– Jeg tror alle arbeidsgivere har hatt godt av #metoo-kampanjen ved at de får en puff bak til å ha fokus på at det er nulltoleranse for denne type oppførsel, og at det gjelder så vel holdninger som overgrep, sier Brodtkorb.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil styrke loven

Forbundssekretær Kine Asper i Fellesforbundet er ikke avvisende til å dra i gang en lignende kampanje som den svenske i norsk byggebransje.

– Kampanjer kan være nyttig, det ser vi nå om dagen. Likevel er vårt mål å jobbe inn tiltak mot trakassering som en del av lovregulert HMS-arbeid. Får man styrket arbeidsmiljølovens bestemmelser på dette punktet, er man langt på vei. Da vil man ikke bare sikre vern av ansatte, men også forplikte arbeidsgiver, sier Asper, som etterlyser konkrete tiltak fra regjeringen.

Både SV og Rødt har foreslått tiltakspakker for å bekjempe seksuell trakassering i forlengelse av #metoo-kampanjen, og VG skrev i går at LO og NHO har gått sammen med Arbeidstilsynet og Likestillings- og diskrimineringsombudet for å sette problemet på dagsorden.

Hva gjelder forbundet selv, oppfatter ikke Asper at seksuell trakassering er et utbredt problem. Som Dagsavisen skrev for litt siden, har LO-forbundene registrert kun ni tilfeller av seksuell trakassering på fem år og mistenker mørketall.

– Det er alltid slik at vi kan bli bedre på å få oversikt, både som arbeidsgiver og organisasjon, sier Asper.

Les også: I krise etter #metoo-avsløring

Mer fra Dagsavisen