Under Aps landsmøte i slutten av april, vil AUF derfor kreve en norsk matkastelov.
– Det er en skam at det kastes mat til en verdi av 12 milliarder kroner i Norge hvert eneste år. Hvis vi klarer å strupe dette i utsalgsleddet, vil det ha en stor positiv effekt, sier AUF-leder Mani Hussaini.
– Hvis man legger sammen det totale matsvinnet i Norge, kunne det mettet 900.000 mennesker. Det sier mye om hvor alvorlig dette er, tilføyer han.
Les også: Så mye kaster vi i søpla
Ønsker utredning
– Vi vil ha en matkastelov i tråd med det Frankrike har, tilpasset norske forhold.
Det sa daværende leder av Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, til Dagsavisen i september i fjor.
Dagen etter sa KrFs Line Henriette Hjemdal at hennes parti ville fremme et forslag om en norsk matkastelov for Stortinget.
I desember skrev NTB at en enstemmig næringskomité på Stortinget ønsket at regjeringen skulle utrede en slik lov.
Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!
– Tiden inne for pisk
Slik AUF ser på saken, er behovet for en lovregulering stort. Ungdomsorganisasjonen viser i den anledning til tall som viser at det ble kastet over 350.000 tonn fullt spiselig mat i Norge i 2015. Nesten 40 prosent av dette stammet fra matindustrien, grossister og dagligvarehandelen.
– Selv om matsvinnet har gått ned de siste årene, er det en lang vei å gå mot matvarebransjens eget mål om å få ned kastingen av spiselig mat med 25 prosent. Da mener vi tiden er inne for å innføre litt pisk for å få fortgang på prosessen, sier Hussaini.
Han mener at all mat som kastes, heller bør komme matsentraler til gode.
– Matsentraler er et godt supplement til en matkastelov. Når nye matsentraler kommer på plass i flere byer, blir det enklere for industrien å distribuere maten de ikke får solgt, uten å måtte kaste den.
Les også: Vi handler i blinde