Innenriks

Årevis med pelsdyrskandaler

NRKs pelsdokumentar avslører på nytt mislighold av pelsdyr og tilsynsjuks blant norske oppdrettere. Det er den siste i en lang rekke avsløringer om pelsdyrbransjen.

Av Karin Lillian Fladberg og Stian Fyen

- Det filmen viser er helt uakseptabelt. Vi reagerer sterkt på noen av scenene som kommer fram, og vil se på materialet bak for å bedre bli i stand til å vurdere helheten i materialet og om det er forhold her vi bør se nærmere på, sier assisterende tilsynsdirektør i Mattilsynet, Ole Fjetland.

I går kveld viste NRK Brennpunkt dokumentarfilmen «Pels», en film der en dyrevernsaktivist tar på seg skjult kamera og oppsøker pelsdyrfarmer under dekke av å ønske seg inn i næringen selv.

I filmen vises flere scener av dyr som åpenbart ikke har det bra. Store, åpne sår, manglende stell, brutal inseminering og avliving filmes med skjult kamera. I tillegg forteller flere bønder åpent om hvordan de slurver og jukser med tilsyn og tilsyns­rapporter.

 

Oppfølging

Mattilsynet, som har ansvaret for å følge opp pelsdyroppdretten i Norge, reagerer sterkt på innholdet i filmen.

- Ikke i noen annen næring har vi hatt så omfattende tilsyn og fulgt opp så tett som denne. Hvis dette ikke er nok, vet vi ikke hva som skal til, sier Fjetland.

I faktasaken til høyre kan du lese om noen av de mange avsløringene fra aktivister og media de siste årene om forholdene i pelsdyrbransjen.

Også Dyrevernalliansen reagerer sterkt på filmen, men er ikke overrasket. De mener at næringen bør legges helt ned.

- Vi er ikke overrasket. Men vi er glade for at dokumentaren blir vist. Vi har ment i mange år at næringen er pill råtten, og det er fint å få bekreftet. Et dyrehold som forutsetter kannibalismetid har ikke livets rett, sier informasjonsansvarlig Kaja Ringnes Efskind.

 

Seriøse aktører

I forkant av dokumentaren oppsøkte aktivist Frank Nervik rekrutteringsansvarlige i Norges Pelsdyralslag for å finne en seriøs pelsbonde som kunne gi ham opplæring. Nerviks mål var å dokumentere at problemene med pelsdyrhold også gjelder de beste produsentene.

Det er en virkelighetsbeskrivelse informasjonssjef i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormedal, tilbakeviser på det sterkeste:

- Dette er en film laget av dyreaktivister og klippet sammen for å framstille næringen på verst mulig tenkelige måte - noe de har lykkes med, fastslår Wormedal.

- Hvordan harmonerer påstanden om at bildet som skapes i filmen ikke er representativt for næringen, når det var pelsdyralslaget selv som plukket ut det som skulle være en seriøs pelsdyrfarm, der flere kritikkverdige forhold er blitt avdekket?

- De kontaktet en av våre rekrutteringsansvarlige i Rogaland som videreformidlet kontakt med en oppdretter. Filmen er spekulativ og det er ikke grunn til å ta den seriøst, sier Wormedal.

Hun avviser at det eksisterer en ukultur i pelsdyrbransjen.

- Nei. Næringen er seriøs, selv om jeg ikke benekter at det forekommer regelbrudd, sier hun.

 

Pelsdyrutvalget

Brennpunktfilmen kommer som et oppspark til Pelsdyrutvalgets rapport, som legges fram førstkommende mandag. Utvalget har fått i oppgave å se på hvordan norsk pelsdyroppdrett kan drives bærekraftig i framtida, og om hvordan næringen eventuelt kan avvikles.

Regjeringspartiene Høyre og Frp ønsker fortsatt pelsoppdrett her til lands. Næringspolitisk talsperson i Høyre, Gunnar Gundersen, understreker at han ikke har sett dokumentarfilmen, men reagerer alltid sterkt når dyr blir misligholdt.

- Det er aldri pent å se dyr bli behandlet på en utilbørlig måte. Det gjelder i alle sammenhenger. I den grad noen bryter norsk lov, og ikke følger norske retningslinjer så må det tas. Samtidig kan man ikke stemple en hel bransje ut ifra enkeltaktører. Jeg har notert meg at Mattilsynet mener dette ikke er representativt. Det er viktig, sier Gundersen.

Han vil ikke diskutere eventuelle tiltak for å bedre dyrs kår i næringen før pelsdyrutvalget kommer med sin rapport.

Mer fra Dagsavisen