Innenriks

Arbeiderpartiet vil ta statsstøtten fra diskriminerende trossamfunn

Dersom et trossamfunn ikke har kvinner i styrene bør de fratas statsstøtten, mener Arbeiderpartiet.

– Likestilling er et av de viktigste spørsmålene for å lykkes med integreringen. Der er moskeene toneangivende. De skaper holdninger. Så kvinners rolle i moskeene vil bety mye for integreringen, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) til Avisenes nyhetsbyrå (ANB).

Denne uka foreslo han fra talerstolen i Stortinget å frata trossamfunn uten kvinner i styret statsstøtte. Bakgrunnen var en opptelling fra avisa Vårt Land fra i høst som viste at det bare var tre kvinner til sammen i styrer ved norske moskeer. Alle tre satt i styret til samme moské.

FNs kvinnekonvensjon

Bøhler fikk da Stortingets utredningsseksjon til å finne ut om det var lov å knytte statsstøtten til kvinner i styrene. Svaret var at ja, det var ikke bare lov: Norge har også en plikt til ikke å gi statsstøtte til private organisasjoner som ikke likebehandler kvinner og menn.

– De sier staten er forpliktet til å sikre likebehandling av kvinner i private organisasjoner og private arenaer. Og de sier at staten har plikt til ikke å sponse en praksis som innebærer at menn og kvinner behandles ulikt, sier Bøhler.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland sa i Stortinget at det ikke ville være aktuelt å frata trossamfunn statsstøtten, og viste blant annet til trosfriheten i Norge.

– Dette handler ikke om å forby en religion eller en moské. Det handler om at staten skal bruke statsstøtten til å påvirke utviklingen i tråd med norsk lov. Det er ikke et inngrep i trosfriheten, sier Bøhler.

Han understreker at han ikke vil komme med en absolutt prosentandel kvinner som bør sitte i styrer, og at dette er noe som må fases inn på sikt i tett samarbeid med moskeene.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Populistisk

Leder og forstander i Det mosaiske trossamfunn i Oslo og nestleder i Antirasistisk senter, Ervin Kohn, kaller forslaget for populistisk.

– Det er populisme når man skal løse et problem som ikke eksisterer. Jeg kan bare snakke for vårt trossamfunn, og der har vi hatt kvinner i styret og har hatt kvinnelig styreleder i mange år. Så for oss er det ikke et problem på den måten at det er en selvfølge for oss at vi likebehandler kjønnene, sier Kohn.

Han mener dette heller ikke er et problem for muslimske trossamfunn.

– Den første generalsekretæren i Islamsk Råd het Lena Larsen. Det er fort å glemme, sier Kohn.

Mot kjønnskvotering

Frp syntes også forslaget er en dårlig idé.

– I Frp er vi prinsipielt mot kjønnskvotering, selv om vi ikke har diskutert denne spesifikke saken. Nå skal vi snart ha en gjennomgang av finansiering av tros- og livssynssamfunn, og jeg regner med at det vil komme en del innspill rundt dette. Men per nå er vi mot kjønnskvotering, og mener det heller bør komme andre tiltak for å få kvinner og ungdommer med i styrene til trossamfunn, sier kirkepolitisk talsperson Bente Thorsen til ANB.

Mer fra Dagsavisen