Innenriks

Arbeiderpartiet tilbake til start

KOMMENTAR: Ap er parkert på 30-tallet.

Uka startet dårlig for Ap. TV 2s meningsmåling sendte det største opposisjonspartiet ned til 33,5 prosent. Det skulle bli verre. På NRKs meningsmåling onsdag falt Ap under 30 prosent. Uka ble avsluttet med en meningsmåling i Aftenposten på 30,8 prosent.

LES OGSÅ: Meningsmåling: Ap snubler inn i nyåret

Årets første meningsmålinger har snudd på hodet det bildet vi hadde av styrkeforholdet mellom partiene ved forrige årsskifte. Da hadde Jonas Gahr Støre startet en parademarsj mot neste stortingsvalg. Høyresiden var nedkjempet. Hardest hadde det gått ut over Frp. Mellomstasjonen – kommunevalget – ble en seier for Ap. Høyre mistet makten i de store byene og sitt solide fotfeste i kommunene. Kommunevalg er et forvarsel om hva som venter ved stortingsvalget. Støre fikk nye krefter til å fortsette parademarsjen.

Marsjen bråstoppet da flyktning­strømmen nådde Norge. Strømmen førte Frp oppover på meningsmålingene og Ap nedover. Støre stivnet. Partiet kom i villrede. Ap ropte på forlik for å målbinde Frp. Det lyktes ikke. Frp klatret videre på meningsmålingen mens Ap sto stille, før det begynte å falle.

De første meningsmålingene i det nye året er nesten et speilbilde av valgresultatet i 2013. Ap får 30 prosent som ved stortingsvalget. Høyre ligger et par prosentpoeng under valgresultatet, mens Frp er på valgresultatet. For de andre partiene er målingene nærmest en blåkopi av resultatet ved stortingsvalget. En over to år lang politisk maraton har ført partiene tilbake til start.

LES OGSÅ: Støre forstår dansk asylinnstramming

Det kan tyde på stor stabilitet, slik det var før i tida. Velgerne var som kråka. De lot seg jage vekk, men kom alltid tilbake. Det gjelder ikke lenger.

Det kom et velgeropprør ved stortingsvalget i 1973. Da spratt den prosentvise forskyvningen for partiene sett under ett, opp fra 5,3 prosent til 20,3 prosent. Opprøret gikk hardt ut over Ap som mistet 10 prosentpoeng ved valget. Velgerne var kommet på vandring mellom partiene.

LES OGSÅ: Frp: – Velgerne har satt pris på det vi har gjort og sagt

På 1990-tallet fortsatte velgeren å vandre i et høyt tempo. Vandringene tok en liten pause i 2009, men de tok seg kraftig opp ved siste stortingsvalg. Valgforskerne mener at det stabile valget i 2009 er unntaket fra hovedregelen om at velgerne er på vandring.

Ifølge årets første meningsmålinger har velgerne vandret tilbake til sine gamle plasser fra siste stortingsvalg. Vi har ingen garanti for at de blir på plassene.

Det er en risikosport å tippe et valgresultat. Å tippe resultatet halvannet år før valget, er galimatias. Meningsmålingene er heller ikke like mye å stole på som de var da meningsmålingenes far, George Gallup, hadde monopol på målinger i USA og her i landet.

I Danmark, i England og andre land, har meningsmålerne bommet grovt de siste årene. Dagens meningsmålinger fanger opp stemninger og holdninger til aktuelle politiske saker. De er mindre pålitelige som uttrykk for hvilket parti folk vil stemme på.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Et gjennomsnitt av målingene gir i alle fall en pekepinn om hvor det bærer. Støre er foreløpig parkert på 30 prosent. Erna Solberg og Siv Jensen holdes oppe ved hjelp av regjeringens styringstillegg. Det varer til styringen glipper.

Høyre/Frp-regjeringen går inn i sin vanskeligste tid. Oljeprisen stuper. Ledigheten øker. Handlingsrommet på statsbudsjettet skrumper inn. Valg­løfter må legges bort.

Arbeidet med migrasjonskrisen har så vidt begynt. Jobben med å integrere flyktningene er langt mer krevende enn å tette smutthullet over Storskog. Det er ikke nok at Sylvi Listhaug er stor i kjeften. Hun må lykkes med den praktiske politikken. Hvis ikke får hun velgerne mot seg.

Ett er sikkert: Valgresultatet er ikke gitt. Det eneste sikre er at det blir et veldig spennende stortingsvalg.

Mer fra Dagsavisen