Innenriks

Åpner for forbud

Når utbytteforbudet for velferdstjenester ikke virker må vi vurdere å forby private eiere, mener Mette Nord.

– De kommersielle har mer eller mindre utkonkurrert de ideelle aktørene. Når deres eneste målsetting er profitt så er vi på ville veier. Det bidrar ikke til verdiskaping å gi dem en mulighet til å flytte sugerøret ned i den kommunale pengebingen, sier Mette Nord, leder i Fagforbundet.

Forbundet er det største forbundet i LO, og organiserer over 330.000 medlemmer i offentlig og privat sektor.

I gårsdagens Dagsavisen tok Rødt-leder Bjørnar Moxnes til orde for å kopiere den danske friskoleloven for å hindre at kommersielle aktører tar ut utbytte fra privatskoler. Utspillet kom i kjølvannet av at avisa Dagens Næringsliv i forrige uke avslørte at eierne av flere private høyskoler i Oslo har tatt ut 100 millioner av selskapet til tross for et strengt utbytteforbud.

Nå henger Fagforbundet seg på, og åpner for å forby kommersielle eiere av velferdstjenester for å hindre at skattebetalernes penger havner i hendene på kommersielle investorer.

LES OGSÅ: Slik vil han stoppe profitt på skole og velferd

Kommersiell drift

Nord mener Dagens Næringslivs avsløringer viser at reglene for utbytteforbud ikke virker når et kommersielt selskap kan hente 100 millioner ut av et selskap til tross for utbytteforbud.

– Om pengene heter utbytte eller konsernbidrag er uvesentlig. Når skattepenger som skal gå til offentlige tjenester brukes til å berike enkelte er det feil. Kommersielle aktører er alltid kreative nok til å finne måter å berike seg på velferdstjenester, sier Nord.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Velferdsløft

Samtidig som Fagforbundet åpner for å forby private eiere av velferdstjenester, står flere kommuner overfor et stort velferdsløft. For eksempel i Oslo skal den nye byregjeringa bygge tusenvis av nye plasser i barnehager og eldreomsorg. Spørsmålet er om man vil klare en sånn målsetting om man automatisk skal forby alle kommersielle eiere av barnehager og sykehjem.

– Når man skal øke antall plasser både i eldreomsorgen og i barnehagene er det offentlige penger som skal brukes. Det er det offentlige som skal regulere og godkjenne planene. Når det er det offentlige som tar regninga kan jeg ikke forstå at ikke det offentlige skal klare å drive prosessene videre, sier Nord.

Selv om det først og fremst er det kommersielle selskapene Fagforbundet vil til livs, sier Nord at det også blir vanskeligere og vanskeligere å se forskjell på kommersielle og ideelle aktører.

– Vi ønsker primært et forbud mot kommersiell drift, fordi det har vært et godt samspill mellom ideelle aktører og det offentlige gjennom hele utviklingen av velferdsstaten. Det bør være en helt klar forutsetning at offentlige penger skal brukes til offentlige tjenester, og ikke til å berike enkeltpersoner eller selskaper, sier Nord.

LES KOMMENTAR: Gullepler fra kunnskapens tre

Mer fra Dagsavisen