"Røde Rita" har ledet Trondheim og Aps utstillingsvindu siden 2003, lenger enn noen annen ordfører.

Ap-trøbbel i Trondheim

Ap mister oppslutning og representanter i utstillingsvinduet Trondheim.

 

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Bjørn S. Kristiansen

«Har ikke svart enda. Rita» Det er det knappe svaret Arbeiderpartiets ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, gir på spørsmålet om hun vil stille til gjenvalg neste år. Hun trenger ikke å svare ennå, men mange følger med på Otterviks valg.

En rekke profilerte representanter i Trondheim Aps bystyre og på fylkesnivå har sagt de ikke vil stille til gjenvalg. Heller ikke fylkesleder Tore O. Sandvik vil bekrefte at han stiller til gjenvalg, men har bedt om ekstra betenkningstid. Det har han fått.

Les også: Ap må bli kvitt broiler-stempelet og utvide laget

Ingen dramatikk

Leder av nominasjonskomiteen til fylkestinget i Trøndelag, Eva Kristin Hansen, avdramatiserer det hele.

– Det er lite dramatikk i at folk ikke tar gjenvalg. Kirkegården er full av uerstattelige folk, og for et parti som oss kan det være bra med utskifting og nye blikk, sier Hansen til Dagsavisen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

«En politisk tsunami»

Adresseavisens politiske redaktør Tone Sofie Aglen kaller derimot frafallet i Trondheim Arbeiderparti for en «politisk tsunami.» Det er først og fremst bråk rundt en mulig korrupsjonssak der tidligere gruppeleder Geir Waage og Rune Olses var involvert. Økokrim henla saken, men den har skapt uro i partiet. Waage trakk seg i mars. At tidligere nestleder Trond Giske, som måtte gå av etter flere varsler om seksuell trakassering, fortsatt holder hodet høyt i Trondheim, har ikke hjulpet på stemningen.

– Det er sikkert noen som synes ting er litt traurig fordi partiet er i en vanskelig situasjon. Men for mange av oss gjør det at vi engasjerer oss enda mer, sier Hansen.

Også partisekretær Kjersti Stenseng toner ned dramatikken.

– Det har vært vanskelige saker i Trondheim Ap, men de er et stort kommuneparti og har mange folk å ta av, så det tror jeg de fint skal klare, sier hun.

Les også: Storberget advarte Støre om håndtering av varslersakene mot Giske