Innenriks

Ap i skyggen av Frp

KOMMENTAR: «Where have all the voters gone?»

Jonas Gahr Støre har fått noe å synge om. Fra februar til desember falt Aps gjennomsnitt på meningsmålingene med 7,9 prosentpoeng til 34 prosent. Det rødgrønne flertallet gikk med i dragsuget.

I fjor på denne tida hadde Ap, SV og Sp 50 prosent av stemmene. I desember var det sunket til 43,6 prosent. Tar vi med Miljøpartiet De Grønnes 4,3 prosent er opposisjonen likevel langt unna flertall.

Med en arbeidsløshet på nærmere 130.000 og et regjeringssamarbeid som har hanglet i to år, burde opposisjonen ha tatt fatt på en ny stortingssesjon med solid velgeroppslutning. I stedet står det tidligere nederlagsdømte Frp fram som vinneren på meningsmålingene. Partiet har de siste månedene forsynt seg grovt av Aps (og Høyres) velgere. Ved kommunevalget i september fikk Frp 9,5 prosent av stemmene. I desember oppnådde Frp 17,5 prosent i gjennomsnitt på meningsmålingene. Jeg er redd det ikke stanser der. Velgerne vandrer ikke over til Frp. De løper.

Frps framgang er drevet fram av flyktningstrømmen som i fjor høst gjorde asylpolitikk til hovedsaken. Frp har alltid gjort det godt når asyl- og innvandringspolitikk er blitt viktigste sak. Om lag 30 prosent av velgerne mener nemlig at Frp har den beste innvandringspolitikken.

Frps dårlige kommunevalg i fjor høst skyldes at en stor del av partiets velgere satte seg på gjerdet i frustrasjon over Frps svake innsats i regjeringen. Flyktningstrømmen fikk Frp-erne ned fra gjerdet. Velgerne merket seg at Frp jobbet hardt med å stramme til asylpolitikken.

LES OGSÅ: Tonen er satt for årets store strid - arbeidsst(rid)en

Ap på sin side ble tatt på senga av flyktningstrømmen. Partiet gjemte seg i to brede forlik i Stortinget om tilstrammingstiltak og integrering. Det største opposisjonspartiet lot regjeringspartiet Frp sette premissene for den nye asyldebatten. Frp grep definisjonsmakten over det flertallet på Stortinget ble enig om: En tilstrammingspolitikk som Frp har kjempet for i 30 år. Da innvandringsminister Sylvi Listhaug la fram sine tilstrammingstiltak i romjula, var Aps svar at dette var partiet enig i. Ap protesterer på retorikken. Ikke på politikken.

Asylpolitikken har ført Ap inn i skyggen av Frp. Det er ikke noe blivende sted. For å komme ut av skyggen må partiet vise fram egen politikk. Det holder ikke å vifte med en blåkopi Frps asylpolitikk. «When will they ever learn?»

Flyktningsaken blir også viktig i Stortingets vårsesjon. Men den må konkurrere med økonomi og ledighet om oppmerksomheten. Norge er ikke bare truffet av en flyktningstrøm. Landet er også truffet at et kraftig oljeprisfall som ryster bærebjelken i samfunnsøkonomien og som begrenser finansministerens handlefrihet i budsjettpolitikken. Statsbudsjettet for i år forutsetter en oljepris på 440 kroner fatet. Oljeprisen ligger nå 130 kroner lavere. Finansavisen hevder at det ligger an til en budsjettsmell på 60 milliarder kroner. For første gang på mange år kommer det trolig en omfattende revisjon av budsjettet i vårsesjonen.

Utsiktene er også dystre for neste års statsbudsjett. Finansminister Siv Jensen må slite for å få budsjettet til å gå opp uten å måtte forsyne seg grovt av oljefondet. Hun kan glemme store skattelettelser og kostbare valgløfter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dagens arbeidsløshet på om lag 130.000 kan øke til 150.000 før året er omme. Håndteringen av arbeidsledigheten blir regjeringens største utfordring ved siden av flyktningsaken. Så langt har ikke finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg imponert med økonomisk handlekraft. Svaret på de utfordringene er ikke skattelettelser og tro på at markedet vil ordne opp.

Ledigheten vil få opposisjonen på offensiven. For når det gjelder ledighet, har velgerne større tro på de rødgrønne enn på Frp. Klima blir også en viktig sak. Også her sliter Frp med troverdigheten. Mitt tips er at meningsmålingene vil se annerledes ut ved slutten av vårsesjonen enn de gjør nå ved starten.

Mer fra Dagsavisen