Svolvær, Lofoten.

Ap i nord sier nei til Lofoten-oljeboring

Både Troms og Finnmark Ap-fylkeslag sier nei til oljeboring utenfor Lofoten. Men Harstad-ordføreren står på at oljeboring der er en god ide.

Innenriks

– Jeg er mildt sagt kjempeskuffet, men ikke utslått. Det er tross alt landsmøtet som avgjør dette. Jeg skal jobbe knallhardt for å overbevise delegatene om at det er viktig å innhente ny og oppdatert kunnskap, sier Harstad-ordfører Marianne Bremnes til Harstad Tidende.

Harstad Aps fem delegater stemte for konsekvensutredning, men fikk flertallet mot seg under fylkeslagets årsmøte søndag. Også Finnmark Ap sa nei til konsekvensutredning, mens Nordland Ap tidligst ventes å ta stilling til spørsmålet på nytt under årsmøtet i mars neste år.

– Vendepunkt

AUF-leder Mani Hussaini mener de to vedtakene utgjør et vendepunkt i den lange striden om oljevirksomhet i nord. Han kaller det en historisk dag.

– Dette er et tydelig signal til ledelsen i Arbeiderpartiet. Troms og Finnmark Arbeiderparti sier nei, folket sier nei, og alle kommunene i Lofoten sier nei, sier Hussaini.

At det ble flertall mot konsekvensutredning med god margin (37 mot 24 delegater), overrasker ikke nyvalgt listetopp Cecilie Myrseth.

– Vi er ikke imot petroleum, heller ikke i nord. Men vi mener våre mest sårbare områder skal være oljefrie, sier Myrseth, som leder Troms Arbeiderparti, og som søndag altså ble oppført på topp på fylkeslagets stortingsvalgliste.

Bellona-glede

Bellonas Frederic Hauge berømmer AUF for innsatsen og mener ungdomsorganisasjonen har hatt mer enn én finger med i spillet. Han tror tyngdepunktet i spørsmålet om Lofoten nå er flyttet.

– Nå blir det mest sannsynlig flertall mot konsekvensutredning på Aps landsmøte til våren, sier han til NTB.

Alle kommunene i Lofoten er mot oljeboring utenfor kysten sin. 

Miljøbevegelsen feirer vedtaket som en seier på veien mot å vinne slaget om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier leder Ingrid Skjoldvær i Natur og Ungdom.

– Dette er fantastiske nyheter, og noe Jonas Gahr Støre må lytte til, sier Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg.

– Svikter Nord-Norge

Avtalen med Venstre og KrF hindrer dagens regjering i å gjennomføre en konsekvensutredning, slik SV og Sp satte bom for Aps ønsker om det samme under den rødgrønne regjeringen.

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen, til daglig statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, mener Aps nordligste fylkeslag er blitt kuppet av miljøaktivister.

– Ap svikter Nord-Norge, sier han til Harstad Tidende.

Spørsmålet om konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja splitter Arbeiderpartiet, som skal vurdere saken på nytt under landsmøtet til våren. Også i LO går debatten høyt. 

(NTB)