Fosser fram: Jonas Gahr Støres Ap. FOTO: ARNE OVE BERGO

Ap fram også på lokale målinger

Arbeiderpartiet kan overta makten i Oslo og i Bergen og beholde styringen i Trondheim - dersom de lokale meningsmålingene holder seg i ni måneder.

POLITIKK: Arbeiderpartiet kan overta makten i Oslo og i Bergen og beholde styringen i Trondheim - dersom de lokale meningsmålingene holder seg i ni måneder.

Veksten som Arbeiderpartiet har opplevd på de nasjonale meningsmålingene gjennom høsten og vinteren kommer også til syne på lokale meningsmålinger. Framgangen er likevel mindre på kommunenivå enn det Ap opplever nasjonalt, viser en gjennomgang fra nettstedet Poll of polls.

Et nasjonalt gjennomsnitt av 40 målinger i 40 kommuner gir en beregnet oppslutning for Ap på 36,2 prosent ved årsskiftet. Det er en framgang på 4,5 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011. Samtidig hadde Ap et gjennomsnitt på 41,4 prosent på de nasjonale meningsmålingene i desember. Det betyr altså at Ap gjør det 5 prosentpoeng bedre i de nasjonale målingene enn når man regner et nasjonalt gjennomsnitt basert på de lokale målingene.

 

H faller, Frp ligger flatt

Til sammenligning går Høyre tilbake 4,9 prosentpoeng fra valget i 2011 til 23,1 prosent som nasjonalt nivå, basert på de siste lokale meningsmålingene. Fremskrittspartiet har 11,5 prosent i snitt på de 40 siste lokalmålingene, mot 11,4 prosent ved kommunevalget i 2011. Både for Høyre og Frp er snittet i de nasjonale målingene i desember temmelig nær det nasjonale nivået på de lokale målingene, henholdsvis 22,5 prosent og 11,3 prosent.

 

Ligger an til maktskifte

En rekke steder kan det ligge an til maktskifte, slik de politiske vindene blåser ved inngangen til 2015. I den siste målingen i Oslo, referert i Aftenposten rett før jul, fikk Ap et løft på 5,5 prosentpoeng til 36,9 prosent, mens Høyre faller 7,3 prosentpoeng til 25,5 prosent. De to siste meningsmålingene i hovedstaden viser ifølge Poll of polls at Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan sikre flertall for en koalisjon med Ap, SV, Rødt og MDG.

Også i Bergen ligger det an til et jevnt løp. Den siste målingen som BT brakte lille julaften gir Ap et løft på 5,1 prosentpoeng til 37,4 prosent. Høyre faller 2,1 til 31,4 prosent og Frp går tilbake 3,1 til 6,7 prosent. I Trondheim er Ap-ordfører Rita Ottervik favoritt til å fortsette i fire nye år. Men også her kan det bli jevnt.(NTB)