Innenriks

Alt håp ute for polske fiskere

Politiet har ikke lenger håp om å finne de tre savnede polske båtturistene i live. I går avsluttet de søket.

- Vi holder på et par timer til med å lete etter de savnene. Men når vi avslutter søket, betyr det at vi ikke lenger har håp om å finne dem i live, sa operasjonsleder Norunn Byrknes ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til Dagsavisen i går.

18 hittil i år

Så langt i år har 18 personer druknet. Bare i helgen mistet fem personer livet. Lørdag kveld falt en mann ut av en kajakk i den flomstore Raundalselva på Voss og forsvant i vannmassene.

Letemannskaper fant lørdag kveld en jakke som tilhørte polakken som senere på natten ble funnet omkommet i Etnefjorden. Letingen etter de tre andre savnede polakkene fortsatte inntil i går kveld.

- Det ble cirka klokken 23 lørdag funnet to jakker i leteområdet. Den ene av jakkene er bekreftet å ha tilhørt den omkomne som er funnet, opplyste operasjonsleder Svein Roald Vikse i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Letingen etter de tre savnede polakkene pågikk hele natten med rundt 20 redningsmannskaper. De foretok strandsøk i området der den omkomne ble funnet lørdag.

I går morges gjenopptok fartøyet «Ognøysjefen» med fjernstyrt miniubåt søk på strekningen fra Dreganes og østover. I tillegg fortsatte søket med 300 frivillige mannskaper, tre-fire redningshunder og sju båter. Søket foregikk på Bjoalandet, i Ølensfjorden, på Romsaøyene og i innløpet til Ølensfjorden og Etnefjorden mot Skånevik.

Til sammen fem polske turister hadde leid en hytte i Osvågen i Etne. Fire av mennene la ut på fisketur i en 14 fots åpen plastbåt fredag ettermiddag. Den femte var igjen i hytta. Han varslet politiet sent fredag kveld da han ikke hadde fått kontakt med sine landsmenn. Ingen av de fire skal ha hatt redningsvester på seg da de la ut.

Ved 5-tida natt til lørdag ble en av de fire funnet omkommet i sjøen. Båten ble funnet kantret med kjølen i været i fjæresteinene. Påhengsmotoren ble funnet på sjøbunnen og det var rester av fiskesnøre i propellen.

- Informasjon viktig

I fjor druknet 69 personer i Norge. Fem av disse hadde utenlandsk bostedsadresse. Statistikken viser at menn er overrepresentert, og de færreste har brukt flytevest.

- Vi er opptatt at vi skal unngå drukning helt, og de farene det er med å være på sjøen. Vi må få kommunisert til våre utenlandske turister at vår kyst er utfordrende og til dels kan være farlig. Og at svømmevest er obligatorisk i båt. Den skal ikke henge igjen på bua, sier president i Norges Livredningsselskap, Gard Bjørnstad.

- Vår natur er spennende, men den har farer med seg. Her er kommunikasjon viktig. Det gjøres en god jobb mange steder, men den må gjøres enda bedre. Vi må lage internasjonale skriv, som passer til det som er typiske turiststeder. Vi må ha flerspråklig informasjon som forklarer farene. Alle er velkomne til vår vakre natur, men vi få fram at naturen har sine skumle sider, sier Bjørnstad til Dagsavisen.

Norges Livredningsselskap vil i sommer ha livredder på tre strender i Oslo-området: Huk, Hvervenbukta og på Ingierstrand fra nå av og fram til 5. august.

tom.vestreng@dagsavisen.no

– Norsk natur er risikofylt

Reiselivsdirektør Hilde Charlotte Solheim vil ha større debatt rundt sikkerhet for de som ønsker å ta del i den norske naturen.

– Dette er ikke første gangen utenlandske turister drukner, og vi har ingen måte å hindre dem på, sier Hilde Charlotte Solheim, direktør for reise i hovedorganisasjonen Virke til Dagsavisen.

Nå ønsker hun en større debatt rundt problematikken.

– Å reise ut i åpen båt i Norge kan medføre risiko. Noe skjer i regi av en fisketurismebedrift, hvor man kan gi en del informasjon og veiledning knyttet til sikkerhet. Men det er fullt mulig å arrangere dette selv, og da blir det mer komplisert, sier hun.

– Det er litt den samme problematikken som kjenner fra snøskredulykker. Det er risiko knyttet til norsk natur, og det er vanskelig å tenke seg at vi kan nå ut til alle som vil ta seg ut i norsk natur. I en del land som er tettere befolket er det mer utleievirksomhet, og større grad av regulering. Noe det ikke er i Norge. Og så kan man spørre seg om det burde vært mer informasjon lokalt, sier Solheim.

Mange steder er man pliktig til å ha  med seg guide når man begir seg ut i naturen. Blant annet på Svalbard. Men i  Fastlands-Norge, ville dette vært utenkelig.

– Jeg heller til å mene at man må ta sikte på mer informasjon om risiko og sikkerhet der turister vil bevege seg. Og ikke bare på de store turiststedene, sier hun.

Mer fra Dagsavisen