Innenriks

Alle asylsøkerne i Finnmark er pågrepet

Alle asylsøkerne på Ankomstsenter Finnmark er pågrepet. Det betyr at de innen tre døgn må sendes ut, framstilles for varetekt eller løslates.

Av Jan-Morten Bjørnbakk

Politiets Utlendingstjeneste jobber nå under et ekstra tidspress for å gjennomføre de kontroversielle utsendingene til Russland.

Sjefen for Politiets utlendingsenhet (PU) i Kirkenes, Tor Espen Haga, bekrefter overfor NTB at de gjør alt de kan for å få sendt en busslast med avviste asylanter til Murmansk lørdag.

– Det er mellom 50 og 100 personer inne i Vestleiren nå. Alle har status som pågrepet. Det innebærer at de innen 72 timer enten må sendes ut, framstilles for varetekt, eller løslates, sier PU-sjefen.

LES OGSÅ: – Flere hundre skal ut med buss

Forsøker å få 30 ut

Han understreker at de per fredag ikke er fengslet, men pågrepet. Det betyr at de fritt kan bevege seg innenfor portene, men ikke forlate leiren.

Tor Espen Haga opplyser at de forsøker å få uttransportert rundt 30 personer lørdag. At de også er pågrepet i Vestleiren, påvirker ikke returarbeidet.

– Det avgjørende er hvor lenge de har lovlig opphold i Russland. Det er den viktigste tidsfristen, sier Haga.

Bussmangel

For andre dag på rad måtte PU avlyse en planlagt transport fredag. Den offisielle begrunnelsen fra Haga er at PU ikke klarte å få fatt i en buss som skulle transportere asylsøkerne som ikke får vurdert sin sak i Norge fordi de har gyldig visum til Russland.

– Men vi håper å få på plass en buss til i morgen. Vi har hele tiden kommunikasjon med russerne, så vi får se hva de svarer på vårt ønske om uttransportering i morgen, sier Haga.

Rett på advokat

De som nå er pågrepet må enten sendes ut av landet eller framstilles for varetektsfengsling innen 72 timer. I forbindelse med et eventuelt fengslingsmøte har de rett på advokat, opplyser seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS).

– Så er det et spørsmål om det har vært en ulovlig frihetsberøvelse av dem som allerede har sittet i Vestleiren siden lørdag. Slik de opplever sin situasjon har de de facto vært frihetsberøvet. Den enkelte som sitter i Vestleiren kan forsøke å prøve dette rettslig, sier han til NTB.

Han opplyser at de som har fått avvist søknaden uten realitetsbehandling også har rett på advokatbistand. NOAS har vært i kontakt med flere titalls advokater som har sagt seg villig til å bistå dem som har fått avvist søknaden.

KOMMENTAR: Asylopprør i Arbeiderpartiet (Arne Strand)

Kapasitetsproblemer

Torsdag stilte tre russiske minibusser seg opp utenfor Vestleiren, men returnerte uten passasjerer.

Da var den offisielle begrunnelsen fra PU først at det var forsinkelser i «saksbehandlingsarbeidet» på norsk side som var årsaken til at bussingen over grensen ble avlyst.

Senere ble begrunnelsen korrigert til at uttransporteringen ble avlyst på grunn av mangel på personell på russisk side.

Rømte

Per Espen Haga hadde fredag «ingen kommentar» til hva slags beskjeder som ble gitt fra russisk side torsdag.

– Det må grensemyndighetene svare på, sier han.

Torsdag rømte flere asylsøkere fra senteret da det ble kjent at PU planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem – to menn og en gravid kvinne – kom seg til Kirkenes kirke, der de har søkt kirkeasyl.

Politimester Ellen Katrine Hætta sier til NRK at politiet foreløpig ikke har planer om å hente noen ut av kirkeasyl.

Aktivister tilknyttet Refugees Welcome to the Arctic planlegger en ny demonstrasjon ved ankomstsenteret fredag.

– Vi kan ikke ha det slik at mennesker ikke får sine asylsøknader vurdert på en ordentlig måte. Så lenge du ikke gjør dette grundig, kan du gjøre feil. Du kan risikere liv og helse for veldig mange, sier Linn Herland Landro i gruppen til NTB.

Etter at returen ble avlyst torsdag, besluttet Utlendingsnemnda (UNE) at en syrisk trebarnsfamilie som egentlig skulle ha sittet på bussen til Nikel eller Murmansk, skal få saken sin vurdert på nytt og får bli i landet inntil videre. (NTB)

Mer fra Dagsavisen