Innenriks

Advarer mot «polske tilstander»

ARBEIDSLIV: Den polske fagforeningslederen Jan Guz har opplevd massearbeidsløshet, svekking av arbeidstakeres rettigheter og lønnsdumping i Polen. Nå advarer forfatter mot at vi kan få samme tilstander her.

- I Polen finnes en forståelse mellom arbeidsgivere og regjeringen om at det er OK å gå rundt arbeidsmiljøloven, og at det er OK å ha ansatte uten kontrakter og forsikringer, forteller fagforeningsleder Jan Guz.

I forrige uke var lederen i den polske hovedsammenslutningen OPZZ på besøk hos norske Unio, for å utveksle erfaringer og problemstillinger. I Polen har de siden 90-tallet opplevd at arbeidsløsheten, særlig blant unge, har skutt i været. Samtidig har lønns- og arbeidsvilkår blitt betydelig forverret, ifølge Guz. Konsekvensen er velkjent. Nå jobber flere millioner polakker i andre land.

- Siden 1995 har fem millioner arbeidsplasser forsvunnet i Polen. Det har forårsaket problemer i den sosiale politikken, framfor alt for folks pensjoner. Med tanke på hvor store forskjeller det er i lønn mellom ulike land, er det ganske naturlig at mange velger å reise til land med bedre vilkår, forteller Guz.

Den onde sirkelen

For i Europa er det harde økonomiske tider, som går ut over arbeidstakere i mange land.

Foreløpig har vi i Norge unngått de verste konsekvensene, men i en kronikk i dagens utgave av Dagsavisen, skriver journalist, og forfatter av boken «Harde tider, det nye arbeidslivet», Ingeborg Eliassen, at Europas harde tider er på vei til Norge.

Hun viser til at land som Sverige, Hellas og Tyskland har utviklet store sosiale problemer og forskjeller som en følge av forsøket på å få et mer fleksibelt arbeidsliv. Når arbeids- og sosialminister Robert Eriksson og regjeringen ønsker å myke opp arbeidsmiljøloven her hjemme, kan det samme skje her, argumenterer forfatteren.

Guz har merket seg regjeringens forsøk på å myke opp arbeidsmiljøloven i Norge, som har frykter vil få konsekvenser særlig for utenlandsk arbeidskraft, som i liten grad organiserer seg. I Polen har de hatt et «fleksibelt arbeidsliv» lenge, der manglende eller mangelfulle arbeidskontrakter nærmest er vanlig.

- Om fagforeningene sier at det ikke er holdbart å gi den type kontrakter, så sier arbeidsgiver bare at det er bedre enn å være arbeidsløs, sier Guz.

Unio-leder Anders Folkestad kjenner igjen den argumentasjonen fra her hjemme.

- Dette viser den vonde sirkelen. Søppelkontrakter i Polen presser folk ut av landet. Da er faren for at de kommer til søppelkontrakter i Norge kanskje litt høyere, sier han.

Organisasjonsgrad

Unio og OPZZ er en del av et felles europeisk samarbeidsprosjekt mellom fagforeninger. Å øke samarbeidet mellom fagforeninger og øke organiseringsgraden mener Guz og Folkestad er nøkkelpunkter for å hindre økt ulikhet i Europa og Norge i tida framover.

- Som fagforening skulle vi gjerne sett at vi har representanter i andre land, som Norge, som kan hjelpe de polske ansatte med å etablere seg på arbeidsmarkedet, lære om fagforeningenes rolle. Vi har hatt sånne prosjekter, for eksempel i Storbritannia, sier Guz.

Han mener at dumping av lønninger ikke bare er uærlig gjort ovenfor arbeidstakerne, men også for arbeidsgivere som betaler anstendig lønn som må konkurrere med bedrifter med vesentlig lavere lønnsutgifter.

Ikke avsondret

Caritas Norge driver informasjons- og veiledningssenter for arbeidsinnvandrere i Oslo og Bergen. Sentrene opplever stor pågang. Ved senteret i Oslo økte antall besøkende med 20 prosent fra 2012 til 2013. I 2013 hadde senteret om lag 7.000 besøkende. Arbeidssøkende fra Spania, Polen, Romania, Portugal og Italia utgjør den største gruppen av arbeidsinnvandrere som ønsker veiledning.

- Vi ser at svært mange jobber på korttidskontrakter, og det vil nok ikke bli mindre bruk av disse, om lovverket tillater dette, sier leder for innenlandsarbeidet i Caritas Norge, Alexander Golding.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen